GORAN STOJIČIĆ bira knjige, filmove i muziku ZA VAS

U ovim danima, nedeljama i mesecima neophodno je da se pored odgovornosti, čuvanja, brige i povećanom dozom ljubavi, okrenemo i ka sebi, da nešto saznamo i opustimo se u svojim domovima, smanjimo strah i možda dobijemo novu snagu.

Kao veliki ljubitelj književnosti, muzike i filma, ovom prilikom ću preporučiti dela iz tri grane umetnosti.

„Samosanacije”, Suzana Matić

Ovo je jedna od najboljih zbirki poezije koju sam držao u rukama, pisana u prozi, u dnevničko-katarzičnom stilu, na tankoj liniji između pesme i kratke priče. Suzana, zagrebačka književnica, koja piše poeziju, priče i romane; ovom knjigom nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Svaka njena rečenica je koncentrat emocija od kojih se srce raspadne, ali posle zadnje korice postane zdravije nego ikad.

„Zeleni oktobar”, Petar Božović

Imao sam sreću da pre svih pročitam Božovićev prvenac koji će se za nekoliko dana naći u knjižarama, ali se već može nabaviti online. Petar na veoma originalan način koristi događaje koji su se zaista desili, razbijajući ih svojom fantastičnom fikcijom. Šta je sve prethodilo 5. oktobru dvehiljadite godine, otkrićete u ovom uzbudljivom i neočekivanom romanu koji će veoma brzo postati hit u Sbiji.

„Osinje gnezdo”, Vlada Arsić

Da li su mošti Svetog Save zaista spaljene na Vračaru? Ovo pitanje je samo skelet trilera u najnovijem Arsićevom romanu. Da li se tok istorije koji nam je poznat zaista tako dešavao? Zašto oduvek postoji tajno bratstvo unutar SPC i da li se može tvrditi da nijedan srpski patrijarh nije umro prirodnom smrću u prošlom veku? Vlada nas, svojim stilom, lako uvlači u složenu priču sa mnoštvo likova, tako da ste i sami tu negde, gde se sve odvija. „Osinje gnezdo“ je trenutno knjiga br. 1 u srpskim knjižarama. S razlogom.

„Kintsugi tijela”, Senka Marić

Autobiografski roman Senke Marić, na poseban, nežno-surov način, pisan gotovo samim telom koji se bori protiv opake bolesti i uspeva u tome, kako književno, tako i realno, životno, bukvalno; ne skrivajući nijednu fazu kroz koju je prošla.

„Kintsugi tijela” je dobitnik negrade Meša Selimović, najvećeg regionalnog priznanja iz oblasti književnosti.

Zašto sam preporučio knjige autora sa ovih prostora (Srbija, Hrvatska, BiH)? Pitanje je samo retoričko. Sve pisce poznajem i lično, čak sam im bio i moderator na promocijama njihovih knjiga, plus, držimo se svi zajedno!

„Skafander i leptir”, Džulijan Šnabel

Jedan od najbitnijih filmova u mom životu, snimljen je po istinitoj priči Francuza Žan-Dominik Babija.

Nije za opuštanje i u prvom momentu će vam se učiniti da nije za ove sumorne dane u kojima smo trenutno, ali kada odgledate, osećaćete se mnogo, mnogo bolje i shvatiti da život nema cenu.

Sjajan Soundtrack, izuzetan scenario, kao i Šnabelova režija, uz fascinantnu glumu Matjea Amalrika, svrstavaju ovaj film kao jedan od najznačajnijih u poslednjih nekoliko decenija (mišljenje autora ovih redova). Najnagrađivaniji je u 2007. godini, kada je dobio i Zlatnu palmu u Kanu.

„Žena sa bradom, patuljak, idiot”, Virvel

Bend sa najnežnijom muzikom u regionu, posle dvadeset godina od osnivanja, stiže nam sa novim albumom koji se može naći na svim digitalnim platformama ali i na vinilu.

Nostalgija, melanholija, tajne poruke, odlični stihovi, ženski vokal, milovanje a ponekad i mačevanje dve gitare, definitivno će učiniti da zaboravite na sve što nam se svima upravo događa. Makar dok slušate Virvel.

„Žena sa bradom, patuljak, idiot” je jedan od najboljih reigonalnih albuma 2019. godine.