20.BIJENALE KERAMIKE U KONAKU KNEGINJE LJUBICE

PIŠE: Maja Škaljac-Stanošević

Jedna od retkih izložbi koju organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) preko četiri decenije, koja  uspešno spaja i promoviše tradicionalne i moderne pristupe, tehnike, materijale i forme je Bijenale keramike.

Ovogodišnje izdanje Bijenala biće otvoreno 3. novembra u Konaku kneginje Ljubice.

Ova jedinstvena manifestacija je od nastanka u fokusu imala da predstavi najnovija dostignuća domaćih autora iz Jugoslavije, a od 90-ih godina 20.veka, radove umetnika iz Srbije.

Na poziv Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS su se rado odazivali umetnici koji su želeli da publici, kolegama i stručnoj javnosti prikažu svoja najnovija kreativna rešenja iz ove oblasti primenjene umetnosti. 

Ova postavka je jedna od retkih prilika gde se na jednom mestu može videti presek aktuelne umetničke scene na polju unikatne keramike.

Za ovogodišnju Jubilarnu postavku Bijenala keramike, svoja vrata je otvorio Muzej grada Beograda i prostor Konaka kneginje Ljubice.

U čarobni ambijent  Sale pod svodovima su se savršeno uklopili eksponati odabrani za izložbu.  

Kuriozitet  20-og Bijenala keramike je što će se pored izlagača sa domaće scene predstaviti i umetnici iz regiona i inostranstva ( Slovenija, Hrvatska,Japan, SAD… ). 

Ova godina je bila izuzetno teška za sve umetnike koji  nekoliko meseci nisu mogli da izlažu i da predstave svoje radove publici. Verovatno je i ova specifična situacija rezultirala velikim brojem (43) prijavljenih umetnika za izložbu.

Pored članova Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla, odabrani su i radovi kolega iz Dizajn, Vajarske i  Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a. 

Poseban segment na izložbi će imati studenti završnih godina sa Odseka keramike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu .

Oni su u saradnji sa svojim profesorima osmislili kako će se svojim radovima i vodjenjem kroz izložbu predstaviti zainteresovanoj beogradskoj publici.

Zahvaljujući inventivnosti i entuzijazmu stvaralaca i njihovoj nepresušnoj mašti i energiji , ova manifestacija opstaje i očarava publiku više od četrdeset godina.

Jubilarno Bijenale je pokazalo i dokazalo da smo svi gladni prave umetnosti i da je ova grana primenjene umetnosti uprkos digitalnoj eri u kojoj živimo izuzetno cenjena i poštovana.