26 godina bez KURTA KOBEJNA

“Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgoreti nego se ugasiti”, napisao je u svom oproštajnom pismu jedan od rodonačelnika Grandž muzike, Kurt Kobejn, citirajući stih Nila Janga iz pesme “My My, Hey Hey”.

Ubio se hicem iz lovačke puške na današnji dan pre 26 godina. Njegovo telo našli su 8. aprila. U vreme kada internet nije bio naša svakodnevica, u vreme kada društvene mreže nisu postojale, vest o njegovom samoubistvu je zapanjujuće brzo obletela svet.

I u Srbiju, tada ophrvanu ratovima i sankcijama vest je došla za manje od jednog dana.

Gotovo nestvarno zvuči da je Kobejn, poznat po stilu odrpanca i hrapavom glasu, snimio sa Nirvanom samo tri albuma: „Bleach“ (1989), „Nevermind“ (1991) i „In Utero“ (1993).

Muzički genije, rastrzan između borbe sa depresijom i borbe sa narkoticima i danas je uzor mnogobrojnih mladih.

O njegovom životu 2015. je snimljen dokumentarni film “Kurt Kobejn – Montaža pakla” (Kurt Cobain – Montage of Hack) koji je premijerno prikazan na Sandens festivalu. Ovaj film i danas se pamti po kritici koju je objavio specijalizovani “Entertainment Weekly”: Bez sumnje, ubedljivo najbolji film koji smo ove godine gledali na Sandens festivalu:

Kobejn je sa Kristom Novoselicem (basistom hrvatskog porekla) osnovao Nirvanu 1985. godine u rodnom Aberdinu. Nakon što su za izdavačku kuću Sub Pop izdali svoj prvi album (Bleach, 1989) postali su sastavni deo Sietl rok scene.

Dve godine kasnije, Nirvana se drugim albumom (Nevermind, 1991) i megahitom “Smells Like a Teen Spirit” probija na mejnstrim scenu, i postaje vodeći sastav generacije X.

Počinje period pakla za Kobejna: pažnja koju je dobio drugim albumom je frustriran, a smeta mu i što su glavne teme u medijima – vezane za njegov privatni život, a ne za njegovu muziku.

Svojim poslednjim studijskim albumom In Utero (1993) provocira sopstvenu publiku, dok pritisak medija na njega i  njegovu ženu Kortni Lov raste.

Ubio se u svojoj kući u Sietlu “samozadanom ranom od sačmarice u glavu”, kako se navodi u izveštaju policije.

Okolnosti njegove smrti su postale predmet fascinacije i rasprave do današnjeg dana, a zahvaljujući Kobejnovim tekstovima, Nirvana je do danas u SAD-u prodala više od 25 miliona albuma i više od 50 miliona primeraka nosača zvuka u svetu.

Magazin Rolling Stone uvrstio je Nirvanu na 27. mesto navećih muzičkih umetnika svih vremena, dok je Kobejn  proglašen za 12. najboljeg gitaristu svih vremena.