4 ZIDA: IZLOŽBA KOJA PRIČA

Nakon tri samostalne izložbe (u Lazarevcu 2014 i 2016, kao i u Galeriji Kvaka 22 u Beogradu 2019), Jelena Milićević, poznata likovna umetnica čije litografije odavno plene pažnju javnosti, rešila je da se u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA Fakulteta likovnih umetnosti predstavi radovima na papiru.

Serija pod nazivom 4 Zida predstavlja skup crteža i grafika nastalih u neposrednoj prošlosti koji su podstaknuti osobenostima, osobama i osećajima razotkrivanim u etapama, hrabro I otvoreno dešifrovanim I zabeleženim u momentu.

Lazarevačka umetnica, učenica Beogradskog Univerziteta umetnosti, jednostavan linearan crtež, neopterećen detaljima, skoro pa nemušto završava ili ga prepušta nedovršenog krajevima papira, poput ivičnika socijalne različitosti, ukazuje na veštinu i talenat da uspešno iznese u jednom potezu linije čitav roj iskustava i oseta.

IZLOŽBA JELENE MILIĆEVIĆ OTVORENA JE ZA PUBLIKU DO 3. OKTOBRA

Jordan Cvetanović, dramaturg, u svom tekstu koji je podelio sa publikom izložbe ističe:   

“Nije to ništa čudno, da zidovi kriju sve ono što je teško ili nemoguće da prevalimo preko usta.

Nije to ništa čudno, da upravo mlada umetnica Jelena Milićević hrabro bira da govori o svetu tišine. Nije ovo prvi put, a možda i jeste, da neko u svojim radovima objedini najrazličitija osećanja: i gruba i nežna, nesigurno, ali snažno povlačeći liniju crteža koja ispisuje osećaje iznutra poput kardiograma koji vam pružaju u bolnici da dobijete uvid u kakvom stanju se nalazi vaše srce. Upravo, ova izložba na jedan izrazito metaforičan način predstavlja nalaz društva koje sve svoje nervne slomove i ostale potrese krije kao zmija noge, upravo u svoja četiri zida, misleći da će teške istine ostati zauvek duboko u malteru i ciglama.

Jelena Milićević je upravo dokaz da na nečiju sreću ili pak žalost, zidovi ipak govore na sav glas.

Ali, budite spokojni, nije to ništa čudno…”

Jelena Milićević je osnovne i master studije završila na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Od 2017 do 2019.  radila je u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA kao majstor štampe za litografiju. Izlaže samostalno od 2014 i učestvuje na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba 4 zida biće dostupna posetiocima sve do 3. oktobra. 

FOTO: Marina Trifunović