40 ROĐENDAN FILMA MAJSTORI MAJSTORI

 

Pre ravno 40 godina Goran Marković i Miroslav Simić napisali su scenario za još jedno remek delo: najpre su osvojili tadašnju publiku “Specijalnim vaspitanjem”, a onda su iz sebe iznedrili priču za film “Majstori, majstori”. 

Sada već kultno ostvarenje Markovića je zapravo tragikomična priča o odlasku u penziju čistačice u osnovnoj školi. Taj događaj kao i tužba profesorke engleskog protiv svog kolege su samo povod da upoznamo zamršene odnose u kolektivu i to sve tokom jednog dana.

Malo je poznato da je film snimljen bez budžeta, na realnoj lokaciji, za 18 dana, a svi članovi ekipe, uključujući i glumce, radili su bez honorara.

Film “Majstori, majstori”, nazvan je po prvom stihu pesme “Majstori u kući” pesnika Aleksandra Sekulića.

Jedno je od retkih ostvarenja koja su oko sebe okupila fantastičnu glumačku ekipu koju su činili Semka Sokolović-Bertok, Bogdan Diklić, Snežana Nikšić, Predrag Laković, Tanja Bošković, Milivoje Mića Tomić, Olivera Marković, Zoran Radmilović, Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Stojan Dečermić, Miodrag Andrić (Ljuba Moljac), Mirjana Karanović, Rade Marković, Mira Banjac, Dobrila Ćirković, Branko Cvejić, Ratko Tankosić i prvi (i jedini) put na filmu, u ulozi Keve, Smilja Zdravković.

Povodom obeležavanja 40 rođendana ovog Markovićevog ostvarenja, u dvorani Kulturnog centra Beograda 25. februara se organizuje projekcija filma, izložba fotografija sa snimanja i razgovor sa ekipom.

Nakon projekcije, koja je zakazana za 18 sati, prisutni će moći da razgovaraju sa ekipom filma od 19.30. U razgovoru će učestvovati: Goran Marković, direktor fotografije Milan Spasić Papi, kompozitor Zoran Simjanović i glumci Snežana Nikšić, Mira Banjac, Mirjana Karanović, Tanja Bošković i Bogdan Diklić.

Izložbu je priredila i razgovor vodi Maja Medić.