45 GODINA OD ANDRIĆEVE SMRTI

Jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost sa ovih prostora, član Srpske kraljevske akademije, Ivo Andrić, umro je na današnji dan pre 45 godina. 

Slavni književnik i diplomata je umro u 82. godini.

Danas je tim povodom u Spomen muzeju Ive Andrića otvorena izložba “Ivo Andrić – knjige iz 1920 godine”. Na ovoj izložbi radili su Muzej Grada Beograda i Zadužbina Ive Andrića. Postavka je posvećena stotoj godišnjici objavljivanja Ex Ponta, Nemira i Puta Alije Đerzeleza – Andrićevih prvenaca.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 27. marta, predstavljene su knjige iz lične biblioteke pisca.

Posetioci su u prilici da vide i dopune, ispravke i komentare, zabeležene njegovom rukom, kao i fotokopije Andrićevih rukopisa sa konceptima dela, ali i pisma iz vremena stvaranja ova tri značajna dela, navodi Blic. Postavka sadrži i izdanja objavljena u Srbiji, na prostoru nekadašnje Jugoslavije, kao i u inostranstvu, uz posvete ispisane piščevom rukom.

Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu, kraj Travnika, studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu, gde je i doktorirao istoriju 1924. godine sa tezom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine”. U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran od strane austrougarskih vlasti. U međuratnom periodu radio je u diplomatiji, a bio je i ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu do početka Drugog Svetskog rata.