POČEO PREDFESTIVALSKI PROGRAM NA PALIĆU

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 3. do 9. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici, biće predstavljene selekcije Best of Europe” i Europe 4 kids”.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija Best of Europe, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu.

U ovoj selekciji naći će se sedam filmova iz Rusije, Danske, Poljske, Nemačke, Švedske, Francuske i Češke. Na repertoaru će biti ostvarenja Časovi persijskog” reditelja Vadima Perelmana, Još jedna tura” Tomasa Vinterberga, Telo Hristovo” Jana Komase, Berlin Aleksanderplac” Burhana Kurbanija, O beskonačnosti” Roja Andersona, Istina” Hirokazu Koreede i Šarlatan” Agnješke Holand.

Festival evropskog filma Palić ove godine je uveo selekciju Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Nemačke, Norveške, Češke, Belgije, Švedske, i Severne Makedonije. Publika će moći da pogleda filmove Kućni patuljci – operacija kolačići” rediteljke Ute fon Munhov-Pol, Kapetan Sabljozubi i magični diijamant” Razmusa A. Sivertsena, Pat i mat – majstorske avanture” Mareka Beneša, Moja porodica i vuk”, Bezrepi Pele” Kristijana Rajtelniusa, Stela” Stojana Vujičića i Viking Vik i čarobni mač” u režiji Erika Kazea.

Festival evropskog filma Palić” je svestan potrebe da se najmlađa publika okrene filmskoj umetnosti od najranijeg uzrasta. Zato u predfestivalskom programu prikazujemo evropske bioskopske hitove za decu, a tokom centralne manifestacije imamo radionicu Kako se gleda film- mala škola bontona” i predstavljanje festivala Multi Most, koji se bavi filmovima čiji su autori deca. Palić na ovaj način obuhvata publiku svih uzrasta, sa naglaskom na edukaciji novih filmofila koji će pratiti evropsku kinematografiju u narednim decenijama”, rekao je Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica koji organizuje festival.

Foto: Promo