A APLAUZ ZA UMETNIKE? I KOMAD HLEBA?

PIŠE: Dušan Darijević

Svaka čast pekarima, lekarima, nastavnicima, Peru Ložaču i svima ostalima, oni su i zaslužili da ih se bar jednom nadležni sete.

Međutim, postoji esnaf i ljudi koji žive od aplauza, koji su najednom, zbog okolnosti utihnuli i sad su na “suvom”. To su umetnici, koje niko, a ni njihovu muku ne pominje.

Muzičari, glumci, pisci, slikari, baletski igrači, filmadžije i svi ostali, a posebno oni samostalni. Nema premijera, koncerata, izložbi, nema aplauza, nema ničeg, a posebno novca, a treba živeti i pregurati ovu muku, za koju niko ne zna koliko će trajati.

 

Mnogi, ove dana u izolaciji lakše podnose i prekraćuju upravo zahvaljujući umetnicima, slušajući njihovu muziku, gledajući filmove, snimke pozorišnih predstava, šetajući virtuelnim galerijama i muzejima.

Oni su jedini koji žive od aplauza i od malo ‘leba, a bojim se da uskoro ni za to neće imati.

Njihova dela su u ovakvim kriznim situacijama i prava duhovna hrana, koja nam vraća osmeh na lice i tera da prebrodimo i najveće muke i iskušenja.

Ako utihne njihova reč, njihova pesma i slike nekog drugog sveta, bojim se da će se ugasiti i nada u izbavljenje, život i opstanak.

Iz tog razloga zalažem se i mislim da društvo, zajednica, mora misliti i o svojim umetnicima, kako da opstanu i prežive u ovim za sve nas teškim vremenima. Za život i umetnost!

NAPOMENA: AUTOR je novinar i osnivač Karusel Festa