AMMONITE IZBACIO NOVI NASLOV ZA VREME KARANTINA!

Izdavačka kuća Ammonite Books pohvalila se svojim novim izdanjem, romanom prvencem Petra Božovića pod naslovom “Zeleni oktobar”.

Zbog specifične situacije u izdavaštvu, zaista je pravi podvig za sve male izdavačke kuće, da i pored otežanih uslova, izbacuju nove naslove, pa takvu delatnost iskreno treba pohvaliti.

„Zeleni oktobar” Petra Božovića, na drugačiji način, od svega do sada napisanog, govori o našoj novijoj istoriji, tačnije demokratskim promenama u Srbiji.

“Odavno nismo imali ovako originalan pristup neminovnosti društvenih promena, s tim što autor na metaforičan način u priču uvodi Ruse i Amerikance, one bez kojih se ni jedna promena na Balkanu ne može zamisliti ni sprovesti. Prisustvo dve najjače sile na svetu, ovde predstavljeno kroz prilično bizarne likove i događaje, Božović koristi i kao podlogu za slikanje duše dva antipoda, kreatora života na bilo kom delu planete. Kraj romana, u zgradi Skupštine koja gori 5. oktobra dvehiljadite godine, neočekivan je, uzbudljiv i poučan”, kaže o ovom delu Vanja Bulić, novinar i pisac. 

Bulić navodi da “Petar Božović piše lako i zavodljivo, ali je to samo prvi sloj iza koga se krije duboko promišljena priča o jednom vremenu i jednom narodu na istorijskoj prekretnici. To je i priča o lakovernosti i zabludama jedne generacije podložne manipulacijama. Literarni izleti u Đenovu, Budimpeštu i Novogord su neophodni začini za tkanje trilerske strukture romana, što samo povećava tenziju u originalnoj priči o vremenu iz koga ovo društvo ipak nije izvuklo neophodne pouke. Čudesni eliksir, koji u ovoj knjizi ide iz ruke u ruku, na kraju romana neočekivano završava u jednom džepu, što će naterati čitaoca da razmišlja i domaštava razvoj budućih dogadjaja…”