ANA KALACANOVIĆ U GALERIJI SINGIDUNUM

U prestoničkoj galeriji Singidunum od 21. do 29. oktobra publici će se predstaviti slikarka Ana Kalacanović svojom izložbom pod nazivom Biće.

Ana Kala (Kalacanović) rođena je 1977 u Beogradu, a započela je studije likovne umetnosti sasvim slučajno kada je 1996 godine upisala koledž Montgomeri u Hjustonu, SAD. Pre toga nije imala nikakav dodir sa umetnošću. Ubrzo na tom koledžu dobila je mogućnost za prvu samostalnu izložbu koju su njeni profesori podržali, tako je i bila prva studentkinja na tom koledžu koja je imala samostalnu izložbu.

Nakon 3 godine bila je pozvana da nastavi studije na univerzitetu SUNY Purchase, u Njujorku, gde su joj dodelili punu stipendiju. 2001 godine vraća se u rodno mesto gde se povukla u sebe i započela je istraživanje geneze kreativnosti u podsvesti, na taj način razvijajući svoj autentični apstraktni ekspresionistički stil. Putujući uglavnom po Evropi, počela je da upoznaje internacionalne umetnike i sarađuje sa nekima od njih na raznim kreativnim projektima od filma, kulturnih događaja, festivala i kolektivnih izložbi.

Ove godine, Ana slavi dvadeset godina svog stvaralaštva i iza sebe ima niz samostalnih kao i grupnih izložbi kako u Beogradu tako i u drugim gradovima Evrope. Ana je u ULUPUDS-u od 2015 godine. Stekla je pozitivne pisane kritike domaćih kritičara kao što je cenjeni Đorđe Kadijević.

Ana Kalacanović – Biće Otkrovenje

“Ova serija slika pravi mali osvrt na moje Biće. Ono je svuda prisutno u mojim stvaranjima. Serija predstavlja ujedno i uvid u mojih dve decenije stvaranja od kako sam se vratila sa studija iz Amerike. Sada osećam snažno da ovih dvadeset godina su samo početak sledeće ere stvaralaštva. Osećam da je ova godina značajan prag za mene, kao osobe i kao umetnika”, kaže Ana Kalacanović i dodaje:

“Biće se nastavilo manifestovati u mom radu tokom godina koje su usledile, što je evidentno kroz ovu odabranu seriju od sedam slika. Povremeno se pojavljivalo opet u mom snu. Od svog početka dosta je evoluiralo, baš kao i ja. Biće se u slikama Biće-Duša koje luta i Raštrkane sklonosti manifestovalo kao deo putovanja, kao putnik. Ovde ono sada priča svoju priču, razvija scenario i otkriva nam svoj svet. U ovom periodu sam počela da radim na svom romanu koji se bavi snom i umetnicom koja se ostvaruje kroz svoje kreacije.”