AUF WIEDERSEHEN, HERR SCHNEIDER!

Umro je čovek kog mnogi smatraju pionirom elektronske muzike, Florijan Šnajder (Florian Schneider) – osnivač kultnog elektronskog benda Kraftwerk.

Šnajder je, prema navodima Gardijana, umro u 74. godini od raka.

Tiho kao što je i živeo – nije dozvolio tabloidima da pišu “ekskluzivne priče” o njegovoj borbi protiv kancera. Prema informacijama koje je od njegovih bliskih saradnika dobio britanski list – Šnajder je umro pre sedam dana, a vest o njegovoj smrti saopštena je tek nakon što je njegovo telo kremirano, a urna položena na mesto večnog počinka.

Umetnički multimedijalni projekat Kraftwerk (Elektrana), od kog je krenuo bum elektronske muzike, nastao je pre ravno pola veka. Uz Šnajdera, grupu je osnovao Ralf Huter.

 

Uticaj Kraftverka na razvoj muzike, ali i muzičke industrije i industrije muzičkih instrumenata je teško opisiva u kratkoj vesti. Famozni nemački kvartet poznat po minimalističkom nastupu na sceni uticao je i na razvoj mnogobrojnih žanrova – između ostalih hip-hop, sint-pop i rok.

Koliki je značaj na muziku XX veka imao sam Šnajder – govori dovoljno podatak da je Dejvid Bouvi njemu posvetio svoju instrumentalnu numeru V-2 Schneider – na albumu Heroes (1977).

 

Šnajder je bio multiinstrumentalista koji je između ostalog savršeno vladao gitarom, sintisajzerom, saksofonom, flautom, violinom i udaraljkama. U Kraftwerku je imao i ulogu pratećeg vokala. Bend je napustio 2008. ostavljajući Ralfa Huttera kao jedinog člana originalne postave.

Od tada se nalazio “ispod radara” i bavio se sintetizovanjem govora, a ponovo se pojavio na muzičkoj sceni sa albumom “Stop Plastic Polution” 2015.

Midž Jur, pevač sint-pop grupe Altravoks (Ultravox) poznate po numeri Vienna prokomentarisao je Šnajderovu smrt rečima “Otišao je čovek koji je bio mnogo, mnogo ispred vremena”.

“Umro je još jedan idol mog vremena”, rekao je muzičar i producent Tomas Dolbi (I Scare Myself).