BELDOCS: FILMOVI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija.

Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Duh Pitera Selersa (The Ghost of Peter Sellers) – Selekcija Udarni termin
Peter Medak (Kipar, 2018, 93′)

Peter Medak je imao nameru da režira film Ghost in the Noonday Sun na Kipru i u Engleskoj 1973. godine, sa Piterom Selersom i Spajkom Miliganom u glavnim ulogama. Pre nego što je snimanje počelo, grčki kapetan koji je dopremao piratski brod u Kireniju bio je toliko pijan da je brod slupao, udarivši njime u kej.

 

Produkcija je pala još niže nakon što je Piter Selers izgubio veru u film i otpustio producente i direktora fotografije. Režiser Peter Medak 42 godine kasnije putuje nazad na ostrvo ne bi li dokumentarcem prikazao kako se produkcija pretvorila u totalnu katastrofu.

Plava granica – Selekcija Pejzaž
Ivan Milosavljević (Srbija-Slovenija, 2020, 19′)

Čovek sa granice proveo je ceo svoj život tražeći najveću ribu koju plavi Dunav krije. Godinama unazad, svakodnevno, u sam osvit zore stari ribar bućkom pokušava da namami ovog rečnog džina. Dva vršnjaka – jedan na površini vode, drugi prikriven u dubinama moćne reke, čekaju da se napokon susretnu.

Napolju cvetaju narandže (Lá fora as laranjas estão a nascer) – Selekcija Meteori
Nevena Desivojević (Srbija-Portugalija, 2019, 20′)

Visoko među planinama, čovek odoleva sam u selu koje nestaje. Lutajući maglovitom prirodom, krećući se unutar zidova svoje mračne kuće, on oplakuje svoje stanje čoveka, osuđen da služi okruženju koje je odbacio.

 

Viktorija 15 – Srpski takmičarski program
Mina Petrović (Srbija, 2020, 52′)

Viktorija (15) je bubnjarka iz Smedereva. Njena strast prema muzici se rasplamsala kroz Rok kamp za devojčice 2017. godine, a na leto 2019. Rok kamp priprema veliko iznenađenje – međunarodnu kolaboraciju. Nakon svega toga, ona se vraća u Smederevo, i to je pomalo pogađa. Ali sećanja na njeno iskustvo na Islandu motivišu je da nastavi sa sviranjem bubnjeva, kao i sa školskim aktivnostima.

Zlatno doba (L’âge d’or) – Međunarodni takmičarski program
Jean-Baptiste Alazard (Francuska, 2020, 68′)

Titu će uskoro napuniti 40. On živi među ovcama, bez vode ili struje, na pola puta između zemlje i neba. On i Soledad zajedno prave svoje vino, komponuju svoju muziku i žive svoju ljubav, prateći ritam godišnjih doba, jer bi neko mogao da izgradi otpor prema slovu.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/.