BEOGRAD PONOVO UGOSTIO JANA FABRA

 

Kada je na 51. BITEF-u osvojio pažnju publike i medija svojom 24-časovnom predstavom Olimp, bilo je jasno da je veza između Beograda i Jana Fabra dodatno ojačana i da će se on vratiti treći put u Beograd. 

Kažemo – dodatno ojačana, jer je Fabr, inače jedan od vodećih multimedijalnih umetnika u svetu, prvi put gostovao u našem glavnom gradu 2011. učestvujući na 52. Oktobarskom salonu radom I let myself drain (dwarf). U pitanju je bila instalacija u sklopu koje je bila izložena slika Jovana Popovića “Portret čoveka sa fesom”, iz kolekcije Narodnog muzeja.

Tada je Fabr poklonio svoj rad “I am a One-Man Movement” i time inicirao osnivanje kolekcije Oktobarski salon, jer su mnogi umetnici, ugledavši se na njega, sledili njegov primer.

U petak uveče teza o ljubavi između Fabra i Beograda je dobila prvu potvrdu: u Narodnom muzeju otvorena je izložba “Praznik malih prijatelja”, a u subotu se Fabr ponovo obratio publici, ovaj put kroz Slobodana Beštića i monodramu “Noćni pisac”, čija premijera je izvedena na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta.

Srećni su bili oni koji su uspeli da nabave karte za ovo remek-delo, u kom je Beštić apsolutno briljirao, na scenografski svedenoj sceni, što je publika umela da pozdravi višeminutnim stojećim ovacijama.

Multimedijalni umetnik Fabrovog kalibra svuda je dobrodošao, pa ne treba da iznenađuje što su njegovi radovi izlagani u Luvru, Ermitažu, ili na bijenalima u Veneciji i Sao Paulu.

Izložbu “Praznik malih prijatelja” koja je otvorena do 5. aprila koncipirala je kustos Joana de Vos.

Ova izložba pokazuje fascinacije Fabra u mladim godinama: Proučavajući svet insekata, on je stvorio sopstveni univerzum života i smrti, smrtnosti i večnosti, lepote i užasa.

Sve te krajnosti imaju svoje mesto i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti.

“Izložba Praznik malih prijatelja je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa”, navodi se u prikazu Narodnog muzeja.

FOTO: Narodno pozorište Beograd, Narodni muzej
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Danas