BINA NA KONFERENCIJI CREATIVE EXCHANGE: LANDSCAPES OF CARE

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA učestvuje u organizaciji konferencije Creative Exchange: Landscapes of Care”, jednom od najvećih i najvažnijih događaja u oblasti arhitekture, koji se održava od 3. do 5. marta onlajn.

BINA je partner na projektu Future Architecture platforme koja je i organizator događaja, uz podršku programa Kreativna evropa. Konferenciju je moguće pratiti uživo putem online stream linka , dok je kompletan program manifestacije dostupan na internet prezentaciji Future Architecture Platform.

Ovogodišnje izdanje „Creative Exchange” će predstaviti 27 finalista Future Architecture konkursa koji su izabrani između 400 učesnika da prikažu svoje ideje i vizije budućnosti arhitekture. Istovremeno ovogodišnji susret arhitektonskih kreativaca biće i jedna od prvih promocija nove inicijative “Novi Evropski Bauhaus”, projekta koji je septembra prošle godine najavila predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen. Povodom konferencije napravljen je i poseban sajt Future Architecture Rooms, u okviru kojeg su predstavljeni svi finalisti, članice platforme. Soba br. 10 rezervisana je za BINU.

Na konferenciji će učestvovati brojni istaknuti stručnjaci iz oblasti arhitekture, među kojima su i Xavier Troussard, direktor Istraživačkog centra New European Bauhaus; Amica Dall, osnivačica uglednog kolektiva Assemble; Marie-Louise Richards, istraživačica Royal Institute of Art in Stockholm u Švedskoj; program direktor projekta Future Architecture, Matevž Čelik i mnogi drugi.

Osnivačica Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, Danica Prodanović, učestvovaće u programu kao moderatorka diskusije “Revisiting histories session” u okviru koje će predstaviti letnju filmsku školu “If these walls could talk” posvećenu zgradi Doma štampe u Beogradu.

Platforma Future Architecture je izbalansirani eko-sistem evropskih institucija arhitekture koji imaju specifične uloge unutar kompleksa Evropskog arhitektonskog programa. Ova platforma povezuje multidisciplinarne talente u usponu sa institucijama visokog ugleda kao što su muzeji, galerije, izdavačke kuće, bijenala, i festivali. Platforma omogućava talentovanim konceptualnim teoretičarima i praktičarima u arhitekturi priliku da govore, budu viđeni i saslušani.