BITEF: FILIP KEN I MILOŠ LOLIĆ ODUŠEVILI PUBLIKU

U prvim danima ovogodišnjeg dvostrukog izdanja legendarnog festivala BITEF, beogradskoj publici su se svojim ostvarenjima predstavili Ersan Montag, Sebastijan Horvat, Amanda Pinja, Filip Ken i Miloš Lolić.

Potonja dvojica oduševila su publiku svojim nastupima, o čemu će tek biti reči.

U drugoj polovini festivala, na programu će biti predstave koje su u vezi sa estetskim (formalnim) fokusom festivala, a koji istražuje dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima, od koreografskih postupaka, do upotrebe robota i dronova na sceni, zaključno sa odsustvom izvođača sa scene.

Naša umetnica Dragana Bulut će gostovati sa predstavom Future Fortune u koprodukciji autorke sa berlinskim pozorištem HAU, koja se, uz učešće humanoidnog robota kao jednog od ”izvođača” predstave, bavi perspektivama kontrolisanja i projektovanja naše budućnosti. Future Fortune će imati čak četiri izvođenja, 21. i 22. septembra sa početkom u 18 i 21 čas u Bitef teatru.

Future Fortune, autorka: Dragana Bulut, foto: Marta Popivoda

Takođe 21. i 22. septembra, sa početkom u 21 čas, u Ateljeu 212 će biti izvedena koreografija iranskog umetnika Ehsana Hemata Opčinio sam te.

Opčinio sam te, autor: Ehsan Hemat, foto: Victor Malyshev

U sadejstvu s nadzorom koji nad plesačima vrši njihov četvrti „partner“, realno prisutni i aktivni dron, ovakva koreografija artikuliše jedan od glavnih problema savremenog sveta, onog koji se sve više odvaja od humanističkih ideala i okreće autoritarnosti: tehnološku i medijsku kontrolu i manipulaciju.

Sa velikim nestrpljenjem se iščekuje i gostovanje najnovijeg projekta čuvene trupe Rimini protokol pod nazivom Konferencija odsutnih, čija su izvođenja na programu 23. septembra od 20, kao i 24. septembra od 15 i 20 časova.  U ovoj predstavi, izvođači su publika koja je pozvana da učestvuje i zameni stručnjake na međunarodnoj konferenciji koji nisu fizički prisutni. Reč je o jednoj od onih projekata koji nude maštovite odgovore vezane za međunarodna gostovanja sa jedne strane i razmišljanja u smeru smanjenja emisije ugljen-dioksida sa druge.

Do kraja Bitefa, publika će moći da pogleda i autorske projekte tandema Nikola Zavišić i Maja Pelević Kao da kraj nije ni sasvim blizu, zoom predstavu Boba Jelčića Višnjik u Višnjiku, kao i predstavu-instalaciju Franka Vigrua Fleš.

Naslovna fotografija: Jelena Janković