BOGATSTVO KIRKA DAGLASA IDE U HUMANITARNE SVRHE

 

Svi su izgledi da će gotovo kompletno bogatstvo od 61 miliona dolara, koliko je za 104 godine života zaradio Kirk Daglas – biti donirano u humanitarne svrhe. 

Prema pisanju nedeljnog izdanja engleskog dnevnog lista Miror, prema direktnoj želji opisanoj u testamentu – 50 miliona dolara biće podeljeno kroz Daglas Fondaciju. Ovu organizaciju Kirk je osnovao davne 1964 sa svojom suprugom Anom, sa željom da “pomogne onima koji ne mogu da pomognu sebi”.

Prema podacima dostupnim javnosti, ova Fondacija pomaže pre svega na poboljšanju uslova obrazovanja, zdravstva, kao i razvoju novih mogućnosti za decu koja svoju budućnost drže u svojim rukama.

Novac će, između ostalih, dobiti Univerzitet Sen Lorens, Pozorište Kirk Daglas u Kalver sitiju, Dečja bolnica u Los Anđelesu, kao i crkva Vestvud Sinaj, u okviru koje se nalazi centar za decu “Kirk i En Daglas”.

Nije poznato gde će biti usmereno preostalih 11 miliona dolara. Prema dostupnim informacijama, Daglasov sin Majkl čije se bogatstvo u ovom trenutku procenjuje na oko 300 miliona dolara, neće dobiti nikakav novčani iznos u okviru nasledstva.

Majkl je objavio vest o smrti svog oca rečima “Za svet je bio legenda, glumac iz zlatnog doba filma koji je živeo u svojim zlatnim godinama, humanitarac koji je bio posvećen pravdi i ciljevima u koje je verovao, čovek koji je  svima nama postavio standarde ka kojima treba stremiti. Ali za mene i moju braću Džoela i Pitera, on je jednostavno bio – tata. Za Ketrin (Zitu Džouns, op.prev.) bio je predivan tast, unuci i praunuci su u njemu imali voljenog dedu, a njegova žena En – predivnog muža”.

Kirk Daglas je dobar deo svog života proveo u humanitarnim akcijama: 1983. godine dobio je Džefersonovo Priznanje za zasluge u društvenom i javnom životu, dok je dve godine kasnije dobio francusku Legiju časti.

(Izvor: Independent)