BOŽOVIĆEV GORSKI VIJENAC U KINOTECI

 

Jedno od najvećih dela naše književnosti svih vremena, Njegošev “Gorski vijenac”, doživeo je svoju televizijsku ekranizaciju pre 20 godina. Režiju je potpisivao slavni glumac Petar Božović, koji je, osim rediteljske palice, na sebe preuzeo dramatizaciju, ali i ulogu Igumana Stefana.

Ovo delo ponovo će se susresti sa gledaocima u četvrtak, 20  februara u sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke. Tada će na specijalnoj projekciji biti predstavljena HD rezolucija ovog dela, koju je inače finansirao sam Božović.

“Smatrao sam da film vredi i da treba da ostane za buduće generacije. Izrađena su dva DCP-a i jedan poklanjam Kinoteci”, rekao je Božović za Blic, ističući da je to još jedan njegov “prilog oduživanju duga prema velikom Njegošu”.

“Projekcija u Kinoteci je prilika da se podsetimo, pošto smo mnogo zaboravni kada je u pitanju Njegoš. Pozvaćemo prijatelje i filmadžije, a posle neka Kinoteka radi s filmom šta hoće. Neka stoji tu za budućnost. Želeo bih da ljudi to vide, da razmišljaju”, dodaje Božović.

Pored Božovića, uloge u ovom ostvarenju tumače Bane Popović (vladika Danilo), Mladen Nelević (Vuk Mandušić), Dragana Mrkić (sestra Batrićeva), Mirko Vlahović, Enver Petrovci, Goran Sultanović i drugi. Pomoćnik režije je Milan Bulatović, snimatelj Vlada Banović, montažer Petar Putniković.

Ulaz je slobodan, a karte se mogu podići na biletarnici Kinoteke.

FOTO: Mediacentar