BUNKER PATKA – ROMAN U ČETIRI RUKE SA MNOGO SMEHA

 

Da li ste čitali roman “Bunker Swing”? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje “da”, sigurno će vam se svideti vest da je Laguna objavila nastavak tog dela pod imenom “Bunker patka”. 

Ukoliko, pak, niste čitali prvi imenovani roman, ne brinite se: Mirjana Đurđević i Branko Mlađenović napisali su knjigu koju možete (ispravka: morate) pročitati – ukoliko želite da vratite osmeh na svoje sumorno lice.

Anđa, Tričko, Žarko i Braša su junaci (i) ovog romana a okosnica radnje se vrti oko Beograda i Srbije neposredno pred početak Drugog svetskog rata.

Mira Đurđević i Branko Mlađenović su na promociji romana istakli da su mnogo istraživali i proučavali predratni “dah” naše zemlje i njenog glavnog grada.

„Svaka fotografija iz tog doba vas potakne da se zamislite o tom vremenu i okolnostima života, koliko je svet bio drugačiji, lepši“, istakao je Branko, dok je Mirjana otkrila da su se kao i tokom pisanja prvog romana odlično zabavljali tokom stvaranja.

„Između dva romana prošlo je šest godina, ali mislim da samo u ovom periodu ispričali čak 20 verzija sa istim junacima u različitim vremenskim presecima da bismo na kraju seli i napisali 21. Verziju.“

Jasmina Radojičić, urednica u Laguni koja je sa autorskim dvojcem radila na ovom romanu je istakla da je „Bunker patka“ jedan od „najčistijih“ rukopisa koji je dobila.

„Već pri prvom čitanju bilo mi je jasno da se na ovom tekstu mnogo radilo, od samog istraživanja, do organizacije teksta, strukture, razrade likova i dijaloga, a ipak se čita sa lakoćom i to je najbitnije. Posebno me je zainteresovao način na koji je u romanu prikazana brzina. Osećate je svim čulima i ovo je roman u kome automobili imaju bukvalno ulogu da provozaju čitaoca.“

Književni kritičar Tatjana Rosić je roman „Bunker patka“ svrstala u „gangsterski vodvilj koji ima aspekte političkog trilera“.

„Ovo je priča o mutnim vremenima koja je krajnje zabavna, ali ono što je za naše uslove neobično jeste da je u glavnoj ulozi žena sa više muškaraca. Njoj se tokom romana pridružuju i druge žene koje su isto tako jake, dominantne i intrigantne i tajanstvene. Sa druge strane, među likovima imamo netipičnu grupu muškaraca koja ne odgovara onom balkanskom imidžu mačo muškarca.“

Važan segment romana je humor, ali postoje situacije u romanu koje pokazuju da je napisan iz trenutne istorijske i političke pozicije.

„Skriveni kvalitet ovog romana je upravo u sposobnosti da iz savremenosti komunicira sa prošlim vremenom“, istakla je Rosićeva.

Poseban sloj romana tiče se njegove dokumentarnosti koja ima funkciju da rekonstruiše duh doba, ali i da nas suoči sa emotivnim šokom koliko zapravo ne znamo šta se zaista dešava.

Roman „Bunker patka“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.