ČAROBNJAK IZ OZA U POZORIŠTU DUŠKO RADOVIĆ

Predstavom Čarobnjak iz Oza u režiji Jagoša Markovića, malo pozorište “Duško Radović” proslaviće 72. rođendan. 

Nakon predstave, u subotu 23. oktobra biće dodeljene i godišnje i jubilarne nagrade.

„Čarobnjak iz Oza“ je moderna bajka koju je napisao američki pisac za decu Lajman Frenk Baum (1895-1919) a postala je hit nakon što je 1939. Viktor Fleming režirao film svrstan na Uneskovu listu „Svetskog sećanja“ dokumentarnog humanističkog nasleđa.

U ovoj predstavi, uloga Doroti je poverena talentovanoj Sanji Marković, koju je širi auditorijum upoznao u filmu „Toma“, a uskoro ćemo je gledati i u seriji „Vreme zla“ na TV Nova S.

– Film „Čarobnjak iz Oza“ sam mnogo volela i to mi je jedna od omiljenih priča kada sam bila mala, ali nisam znala zašto. Pokušavala sam sada da to osvestim, zašto sam toliko volela „Čarobnjaka“. I sada sam pomislila da je to sigurno zbog toga što Doroti hoće kući, zbog tog povratka kod roditelja. Znam koliko je to meni značilo dok sam studirala, ta želja da mi se ide kući posebno mi je dolazila noću – kaže za Nova.rs Sanja i dodaje da je radeći na ovoj predstavi produbila i druge važne slojeve ove priče.

– Možda deca neće odmah razumeti sve što ovaj komad nudi, ali ako se za deset godina sete da su je gledali, kao i pouke koje ona nosi, to će nam biti veliki uspeh.

Miloš Samolov igra „strašnog“ Lava, koji se plaši sopstvene senke. Ističe da je ovo energetski božanstvena predstava, da su se od prve čitaće probe uklopili i počeli da sklanjaju stolove, skaču i razigravaju scene.

Igrati za decu je i zabavno, ali i veoma zahtevno. Samolov podseća da mališani nemaju strpljenja i ako im se nešto ne dopadne, odmah to kažu.

– Deca su iskrena, ona ne lažu. Ako ne poveruju u ono što radimo, piši propalo. Ona vas nikada neće tapšati po ramenu ako to zaista ne misle i to je zaista najlepše – kaže Samolov koji je već dve decenije član malog pozorišta „Duško Radović“.

U glumačkoj ekipi su još i Vladislava Đorđević, Bojan Lazarov, Lana Adžić, Nikola Кerkez i Goran Balančević.

Scenografiju potpisuje reditelj Jagoš Marković, kostim Maria Marković Milojev, a muziku je komponovao Ljubomir Ninković.

IZVOR: Nova.rs/Suzana Sudar
FOTO: Danas/Belkiša Abdulović