ČETVRT VEKA MADLENIANUMA

Zemunski Madlenianum obeležiće 26. januara 25 godina postojanja izvođenjem opere Đakoma Pučinija Turandot.  

I dalje angažujući svetske umetnike i otkrivajući nove mlade talente Madlenianum je doprineo bogatom kulturnom životu Zemuna, kao i prestonice.

U godinama korone, pozorište je imalo kratak prekid igranja predstava, ali je čak i tad doprinosilo opstanku kulturnog života koji je mnogo olakšao prevazilaženje problema online sezonom emitujući najbolje produkcije iz prethodnih godina.

Od ove sezone Madlenianum je Ustanova kulture, verujući da će nadležni državni organi prepoznati napor i kvalitet, kao i doprinos Madlenianuma kulturnom životu zemlje.

Ovakav uspeh sigurno ne bi bio moguć bez osnivača i donatora, Madlene Zepter, čija se vera u lepotu i istrajnost u nameri da ostavi nešto svom gradu, pokazala ne kao san, već kao vizija koja ima svoje opravdanje.

Kako je to naveo Nikolas Pejn, direktor Opera Evrope: „Zahtevalo je to viziju proroka; stvaralačku maštu umetnika; strateški plan generala; rešenost posvećenika; ljubav istinskog rodoljuba.“

Dan Madlenianuma će biti obeležen 26. januara od 19.30 časova uz poslednju predstavljenu premijeru, ovog puta koprodukciju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, operu Đakoma Pučinija Turandot, prisećajući se i prve premijere održane na ovoj sceni, opere Tajni brak.

Kao i tada, prve večeri, na sceni je Jasmina Trumbetaš Petrović, ovog puta kao princeza Turandot, dok će svoj debi u ulozi Kalafa imati Nikola Kitanovski, a baletsku rolu Dušu princeze Lou-Ling tumačiće Olga Olćan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *