ČETVRTAK – DAN ZA “IZLAZAK” u POZORIŠTE

Stiže četvrtak, dan kada su nas glumci JDP-a navikli da treba da “idemo” na predstavu kod njih! Nakon Hadersfelda, a potom i Bureta baruta, koje smo gledali krajem marta i početkom aprila, sada je red na Skakavce!

Predstava Skakavci koju je napisala Biljana Srbljanović, a režirao Dejan Mijač biće premijerno prikazana na YouTube kanalu ove kulturne ustanove i na njihovom sajtu.

Ovo sjajno delo, koje je na Sterijinom pozorju osvojilo čak pet nagrada (za najbolju novu dramu, najbolju režiju, muziku (Isidora Žebeljan) i dve za glumu (Renata Ulmanski i Isidora Minić) kao i nagradu kritike za najbolju predstavu, biće reprizirano i u petak 10. i subotu 11. aprila u 21 čas i u nedelju 12. aprila u 18 i 21 čas.

Uz gostovanja u Ljubljani i Zagrebu, “Skakavci” su učestvovali i na festivalima u Visbadenu (Festival nove evropske drame), Rijeci (Festival malih scena) i Solunu (Premio Europa).

Voditelj uticajnog TV programa viđa se sa svojom novom poznanicom, mladom vidovitom ženom, u nameri da iskoristi njene natprirodne moći kako bi došao do informacija o planovima i životima političke elite.

Ugledni hirurg i njegova trudna sestra odlučuju da se reše muka sa svojim starim, dementnim ocem tako što će ga bez dokumenata i samo s jednim koferom ostaviti kraj auto-puta, negde izvan grada.

Penzionisani profesor univerziteta, akademik koji strasno igra loto, zapošljava svog sina slabića kao ličnog šofera, ne bi li ga time zaštitio od posledica njegove mračne prošlosti.

Ovo su samo neke od uznemiravajućih priča koje će, kako drama bude odmicala, početi da se prepliću i povezuju stvarajući tako jednu sumornu i opominjuću viziju društva izloženog velikim promenama, istovremeno još uvek snažno određenog odlukama i vrednostima starije generacije koja ne pristaje da prepusti moć.

U predstavi igraju Isidora Minić, Boris Isaković, Aleksandra Janković, Svetozar Cvetković, Renata Ulmanski, Nikola Simić, Jasmina Avramović, Voja Brajović, Miodrag Radovanović, Petar Radovanović, Maša Dakić.