ČITAV REGION IŠČEKUJE NEBESA SRĐANA DRAGOJEVIĆA

Nebesa, novi film Srđana Dragojevića, dobio je podršku i Fondacije za kinematografiju Sarajevo, nakon Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije.

Ostvarenje našeg kultnog reditelja i scenariste podržano je sa 50 hiljada konvertibilnih maraka, a tamošnji koproducent ovog ostvarenja je Udruženje Novi Film.

Projekat ovog filma je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages.

Novi film Srđana Dragojevića je, kažu, priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i  često, suprotan efekat.

Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja  prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Film Nebesa je, po rediteljevim rečima, „hrišćanska alegorija“.

„Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način“, istakao je Dragojević.

Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić, i drugi.

Producentska kuća Delirium, iza koje stoji producentkinja Biljana Prvanović, zadužena je za produkciju filma sa srpske strane, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer je Petar Marković, scenografkinje su Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja je Tatjana Strugar, a maskerka Sandra Ivatović.

Dragojevićeva Nebesa nastaju u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke (MDM fond i Arte TV), a sad i Bosne i Hercegovine.

Cenjeni i popularni filmski i esnafski portal „Skrin dejli“ („Screen Daily“) je proletos u sveobuhvatnom tekstu grupe autora nazvanom „42 evropska filma koji će privući direktore filmskih festivala“ (42 European films to tempt festival directors in 2020) jedan odeljak posvetio je i  „Nebesima“, koja su  bila jedan od samo šest filmova iz Centralne i Istočne Evrope  izdvojenih u tom tekstu.

U tom tekstu se navodi da Srđan Dragojević „pruža nekonvencionalan pogled na tranziciju u postkomunističkom društvu u Nebesima, toj mračnoj komediji sa elementima fantastike. Ovaj film se sastoji iz tri priče koje su smeštene u 1993, 2001. i u 2026., a reč je o adaptaciji kratkih priča francuskog pisca Marsela Emea.“

Foto: FCS promo