DANSKOJ FILMSKOJ ZVEZDI PRIZNANJE SRCE SARAJEVA

Danski glumac Mads Mikkelsen dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Tokom festivala Mikkelsen će održati Masterclass koji će festivalska publika biti u prilici da pogleda online, na platformi ondemand.sff.ba. Program Masterclass razgovora Sarajevo Film Festivala realizuje se u saradnji sa uglednim filmskim magazinom Variety i biće dostupan širom sveta preko Variety Streaming Rooma.

 Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao gimnastičar i plesač, postojano radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima da bi konačno postao najveća muška zvezda u Danskoj i Skandinaviji.

Mikkelsenov filmski debi je bila glavna uloga u uspešnoj internacionalnoj krimi drami “Diler” iz 1996. godine, u režiji Nicolasa Windinga Refna.

2006. godine Mikkelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu “Casino Royale”. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 miliona dolara, čime je preuzeo titulu James Bond filma sa najvećom zaradom.

Iste godine Mikkelsen je odigrao glavnu ulogu u za Oscara nominovanom filmu “Posle venčanja” u režiji dobitnice Oskara za režiju Susanne Bier. 2009. godine je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu “Uspon Valhalle”.

Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. 2010. godine je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi “Sudar titana”.

Na Filmskom festivalu u Kanu 2012. Mads Mikkelsen je primio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Lov” Thomasa Vinterberga. U njemu, Mikkelsen igra vaspitača u vrtiću u malom danskom selu, kojeg pogrešno optuže za zlostavljanje dece.

Mads Mikkelsen je posebno poznat po ulozi u seriji “Hannibal” (2013-2015) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji Mikkelsen igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hannibala Lectora, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa.

Mikkelsen je za svoj rad dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2016. godine. Iste godine se pojavljuje i u “Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda” i u Marvelovom filmu “Dr. Strange”.

2017. je snimio triler pod nazivom “Arktik”, u kom igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u maju 2018. Mikkelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa “Polar” u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine. Mads Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga, koji se našao u ovogodišnjoj selekciji Filmskog festivala u Kanu. Premijera američkog naučnofantastičnog filma “Haos hoda” sa Mikkelsenom u jednoj od glavnih uloga se očekuje 2021. godine.