DARA IZ JASENOVCA U AMERIČKIM BIOSKOPIMA OD 5. FEBRUARA 2021.

Distrubuterska kuća ” 101 STUDIO ” zaključila je i zvanično ugovor o američkim pravima za film “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Antonijevića, ostvarenja koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke Oskar 2020-2021.

U planu je da “STUDIO 101” sa filmom “izađe” 05. februara 2021. godine.

Podsetimo, glavne uloge u ovom  istorijskom dugometražnom-igranom filmu poverene su Biljani Čekić u ulozi Dare, Zlatanu Vidoviću, Nikolini Friganović, Nataši Ninković, Anji Stanić.

Smeštena u 1940-e, slika prati mladu Daru (Biljana Čekić) u Hrvatskoj dok se suočava sa strahotama ere Holokausta nakon što je zajedno sa majkom i braćom i sestrama poslana u kompleks koncentracionih logora poznat kao Jasenovac. Objekat je bio jedini operativni logor smrti tokom Drugog svetskog rata koji nisu stvorili ili vodili Nemci, ali njegovi nadzornici nisu bili ništa manje nemilosrdni ili okrutni.

Pod nadzorom opakih emisara fašističke ustaške vlade, logor je korišćen za ubijanje Srba, Jevreja i Roma – i ponovno obrazovanje malo dece koja se smatraju vrednim rehabilitacije. Dok se oko nje odvijaju neizreciva zverstva, mlada Dara mora da prizove ogromnu hrabrost da zaštiti svog maloletnog brata od strašne sudbine, da zaštiti sopstveni opstanak i zacrta nesigurni put ka slobodi.

Inače, projekat je u “101 STUDIO”  stigao pod “upravljačkom palicom” člana Izvršnog odbora Studija 101- Rona Burklea, koji je poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao:

“Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost koja je kroz oči malog deteta ispričala ovu ubedljivu priču”

Izvršni direktor “101 Studija” David Glaser ističe da je Dara iz Jasenovca prvi igrani film koji razoztkriva zločine kako kaže “notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac” i dodaje:

“Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a Studio 101 oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom”.

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario potpisuje Nataša Drakulić.

Podsetimo, film je podržala Vlada Republike Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaCom Film.