DASKE HUMANOSTI

 

U Nišu je proteklog vikendana sceni Pozorišta lutaka održan prvi humanitarno-pozorišni festival Daske humanosti. Prihod od prodaje karata usmeren je Dečijoj internoj klinici i odeljenju neonatologije. 

Program festivala činile su četiri takmičarske predstave, a u pratećem programu gledaoci su mogli da uživaju u izložbi “Proaktivna lica“ autora Filipa Cvetkovića, revijalnoj predstavi “Kalča i Sremac” i u Književnom satu sa Dušanom Matijevićem.

Festival je osmišljen u organizaciji JCI Niš, koja je naglasila da je cilj Daski humanosti – da poboljša uslove i zdravstvenu zaštitu najmlađih, kao i da doprinesu kulturnom životu grada.

Od sredstava koja su prikupljena prodajom karata biće nabavljeni pulsni oksimetri, aspiratori, vagice i tehnička roba za odeljenje neonatologije.

Za najbolju predstavu festivala nadmetali su se “Laki komad” Akademskog pozorišta SKC Niš kao i predstava Totovi” Akademskog pozorišta SKC Kragujevac, “Mrtvo more za početnike” Teatra Gimnazijalac iz Lebana, te “Beogradska trilogija” teatra Scena24.

Tročlani žiri koji čine Hadži Ivan Redi, Branko Krsmanović i Stefan Krasić za najbolju predstavu festivala proglasio je “Mrtvo more za početnike”. Ova predstava dobila je i nagradu za najbolju muziku (Luka Ilić) i najbolju sporednu mušku ulogu (Nikola D. Stošić).

Nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu u predstavi ,,Laki komad” dobili su Nemanja Dimitrijević i Milica Kostadinović.

FOTO: Facebook/Aхмед Нурудин