DELO VELIKOG TOME ROSANDIĆA POKLONJENO ADLIGATU

Glava deteta u ružičastom mermeru, remek-delo slavnog srpskog umetnika Tome Rosandića, poklonjeno je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Darodavci su književnica Tanja Kragujević i profesor Zemunske gimnazije Vasilije Vince Vujić čiji je deda, veliki zemljoposednik, jedan od najznačajnijih srpskih kolekcionara i dobrotvora, Joca Vujić, kupio ovo delo na Izložbi jugoslovenskih umetnika 1912. godine. Nastalo je svega godinu dana ranije, 1911. godine.

Darovi Joce Vujića čine okosnicu zbirki Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu i Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

„Kada je moj deda ugledao ovo remek delo, iako nije bilo na prodaji, on nije želeo da napusti izložbu dok se sa organizatorima ne dogovori da ga otkupi za svoj, prvi privatni muzej u Srba, koji je stvarao u Senti. Posle mnogo decenija, ovo detence doživljavali smo kao člana porodice, a sada ga poklanjamo muzeju u koji imamo najviše poverenja“, kaže Vasilije Vince Vujić.

„Toma Rosandić je počeo kao sledbenik i učenik Ivana Meštrovića, a onda postao učitelj srpskim vajarima. Kao pedagog je čuda napravio, šteta je što ga je bolest sprečila da dovrši svoj pedagoški rad“, izjavio je savetnik Adligata, istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Toma Rosandić bio je srpski vajar i akademik, profesor Umetničke škole u Beogradu, a kasnije jedan od osnivača i prvi rektor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Njegov opus obuhvata portrete, biste, monumentalne skulpture, javne i nadgrobne spomenike a jedno od njegovih dela je skulptura „Igrali se konji vrani“ koja je izrađena od bronze i 1939. godine postavljena ispred Narodne skupštine u Beogradu.