DEVEDESETE U KRAJU STIŽU U DOB I OSTAVLJAJU GORAK UKUS U USTIMA

 

U poslednje vreme sve češće se u javnosti i medijima provlači teza da su devedesete bile “one prave godine” kada smo znali “kako se živi”. Naprasno smo zaboravili ratove, redove, nestašicu, sankcije, bedu… 

Upravo zato postoji knjiga “Devedesete u kraju”, koja je pre nekoliko godina kada je izašla skrenula pažnju javnosti i mladog sveta, i koja je sada dobila dramsku formu: 26. i 27. u Domu omladine u Beogradu premijerno će biti prikazana istoimena predstava u izvođenju Studija Centar koji vodi diplomirani glumac Nenad Radović.

U središtu priče je mlada devojka, Milica, koja uz svoju najbolju drugaricu Minju, odrasta devedesetih, u  vreme nemaštine, ratova, sankcija, i upoznaje fenomene tog doba – čezne za skupim patika, odlazi na splavove, zaljubljuje se u opasnog momka…

Mladi glumci tumačeći junake ove priče će gledaocima, pre svega svojim vršnjacima, prikazati neobičnosti ali i naličje devedesetih koje su danas postale ulepšani mit, i pokušaće da razbiju iluziju o zabavnom i uzbudljivom životu u to vreme, kome se današnji mladi dive i pokušavaju da oponašaju svoje vršnjake iz tog zlog doba.

Stvarajući dramatizaciju romana Jovane Ristić koji se u svoje vreme našao u najužem izboru za nagradu “Proza na putu“,  Nenad Radović uneo je u dramsku formu istorijski kontekst, dokumentarne snimke o ratu i strahotama tog doba,  pojačao jake emocije i pogrešna uverenja mladih o životu, ljubavi, prijateljstvu.

Posebna prednost ove predstave je u tome što će junake, koji i imaju između četrnaest i osamnaest godina, tumačiti upravo mladi glumci tog doba, pa će se dobiti vrlo verna interpretacija. Očekuje se da će predstavu organizovano gledati učenici srednjih škola i viših razreda osnovnih, ali i odrasla publika kojoj su devedesete obeležile deo života.

Predstava “Devedesete u kraju“ je i svojevrsni  pokušaj da se današnje mlade generacije – milenijalci, zavisnicima od mobilnih i računara – nagovore na pozorište i knjige, da shvate kako postoje kulturni sadržaji koji su za njih pre sveg zanimljivi, jer se bave temama koje ih zanimaju: ljubav, prijateljstvo, uspeh, opasnosti, droga, a istovremeno su korisni, poučni i imaju umetničke vrednosti.