DIGITAL PRINTS: IZLOŽBA GRAFIČKIH POSLASTICA

Večeras će u Galeriji Centra za grafiku FLU biti otvorena izložba DIGITAL PRINTS profesora Jaceka Ševčika iz Vroclava (Poljska).

Izložba, koju je kreirao ovaj poznati umetnik, inače od 2003. redovan profesor, a od 2009. do danas na čelu Studija za kreativno crtanje na Fakultetu za grafičku i medijsku umetnost, sigurno će privući pažnju svakog ljubitelja grafike.

Izložba će biti izložena očima javnosti do 7. novembra 2020.

,,Oduvek su me privlačili pogledi sa prozora ili stepeništa, u odnosu na dešavanja u medijima. Crtajući ove diskretne pojave pokušavam da budem subjektivan, ali donekle emocionalno distanciran, formirajući radove narativom umetničkog komentara. Ovim jednostavnim pristupom slučajni događaji neretko prerastaju u umetnička dela”, kaže uvaženi umetnik i pedagog uz pojašnjenje:

“Tokom procesa izvođenja svaki crtež i otisk postaje otisak i potpis vremena, ne samo arheolozima, već i poštovaocima tradicionalno izrađenog papira, naliv pera i tmine štamparskog mastila i boje.”

Ševčik je rođen 1958 u poljskom gradu Vroclavu.

Diplomirao je grafički dizajn i grafiku na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna Eugenius Gepert u Vroclavu, gde je 1982., sa počastima u oblasti grafičkog dizajna i grafike, stekao master titulu.

Na poziciju rektora istog Univerziteta izabran je 2005. godine. Iste godine izabran je i za predsednika Akademije likovnih umetnosti i dizajna Eugenius Gepert u Vroclavu.

Pored redovnog rada na Akademiji, bavi se grafikom i crtežom. Učestvuje na na brojnim grupnim izložbama i otvorenim konkursima za grafiku i crtež u Poljskoj i inostranstvu. Nosilac je brojnih nagrada i počasti.

Dela Jaceka Ševčika nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Poljskoj i Evropi.