DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ 22. APRILA NA RTS

“Dnevnik Diane Budisavljević”, dokumentarno-igrani film koji je osvojio mnoštvo nagrada i istovremeno probudio kritike i hrvatske i srpske ultra-desnice biće prikazan 22. aprila na prvom programu RTS-a u 21 sat. Sat ranije imaće svoju premijeru na prvom programu HRT-a. 

Prošle godine “Dnevnik…” je osvojio nagradu na 66. Pulskom filmskom festivalu, a na 15. Slobodnoj zoni u Beogradu je osvojio publiku. Oni koji su bili na premijeri filma u glavnom gradu Srbije sigurno nikad neće zaboraviti činjenicu da su tom prilikom među njima sedeli i neki od glavnih protagonista: nekada deca, a sada svedoci tragičnih događaja u Hrvatskoj.

Podvig Diane Budisavljević bio je decenijama potiskivan, a zabeležen je u dnevniku koji je nakon njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka Silvija Szabo.

Diana Budisavljević je vodila detaljnu kartoteku dečjih sudbina, koju joj je komunistička vlast nakon rata nepovratno oduzela 1945. godine, kada su i njeno germansko i građansko poreklo postali nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

U naslovnoj ulozi u filmu je Alma Prica, a ostale uloge poverene su Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću i drugima.

Ekipa “Dnevnika” rdi na projektu “Od filma do muzeja” koji će kroz virtuelni muzej tematizovati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a doneće dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istraživanja i rada na filmu. Završetak projekta planiran je za jesen.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević imaće televizijsku premijeru na dan kada se obeležava sećanje na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.