DRUGAČIJI UGAO GLEDANJA

 

Teodora Stojanović je jedna od najpoznatijih i najagilnijih umetnica koje su u punom naletu kreativnosti. O tome svedoče ne samo međunarodne nagrade, već i njena posvećenost izlaganju dela. 

Od 5. marta, njena putujuća izložba “Drugačiji ugao gledanja ili Relativnost” biće otvorena u Lazarevačkoj Modernoj galeriji: to će biti Teodorina treća samostalna izložba u 2020. Za sada je ovoj fascinantnoj umetnici zakazano još šest izložbi u našoj zemlji.

Večite teme i filozofska pitanja sastavni su deo njenog umetničkog habitusa koji se ogleda u njenim delima: sloboda, život, smrt, smisao svega, postojanje… Sve one teme na koja nemamo krajnji, konačni odgovor su tema njenih umetničkih radova.

“Da li je svet onakav kakvim ga mi vidimo ili ga mi nikad nećemo videti onakvim kakav on zaista jeste? Mi smo robovi naših tela jer van njih u ovom životu mi nikad nećemo moći spoznati svet onakvim kakav on jeste, već samo onakvim kako nam ga naša čula prikazuju. A naša čula često greše”, tvrdi umetnica i dodaje:

“Osim problema koji nastaje usled naše ograničenosti u spoznaji, postoji još jedan problem: to je ugao posmatranja, kako u smislu mesta sa kog se isti predmet posmatra, tako i u našem filteru kroz koji posmatramo svet i druge ljude. Filteri su naše navike, uverenja, stavovi, sve ono što smo stekli tokom godina. Otuda relativnost istine. Istina je relativna i za svaku osobu drugačija, pa se po umetnici o istini ne može reći ništa drugo nego da je ona izvan našeg dometa saznanja”.

Sve teme kojima se umetnica bavi, međusobno se prepliću.

Slike Teodore Stojanović svakako ostavljaju slobodu da ih razumevate i tumačite na svoj način; one vam ne nameću ništa, već daju slobodu da ih doživite, osetite. One, zapravo, treba da vas teraju na razmišljanje i vode u najdublje, skrivene delove vašeg uma.

Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka 2020

Njena putujuća izložba sadrži slike nastale u poslednje tri godine, ali nije konačna: svaku narednu izložbu umetnica će dopunjavati radovima koji su nastali u međuvremenu.

Teodora će nakon Lazarevca izlagati u Domu vazduhoplovstva u Zemunu (u galeriji Ikar) tokom aprila. Potom putuje sa svojom izložbom u Užice, vraća se u srpsku prestonicu, da bi iz nje otišla u Vranje, potom u Inđiju i na kraju Kotor.

Njeni radovi biće izloženi i na kolektivnim izložbama u svetu.

Teodora Stojanović je završila Akademiju lepih umetnosti kod profesora Dušana Otaševića. Na Istoimenoj akademiji završila i specijalističke studije u klasi profesora akademika Vladimira Veličkovića.

Osim slikarstva Teodora je i master filozofije koju je završila na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

U poslednjih pet godina osvojila je deset nagrada u Srbiji, Italiji, Španiji, Južnoj Koreji, Tajvanu, Sjedinjenim Državama. Član je Icafa, Ulusa i Ulupudsa, kao i Kulturne mreže Srbije.