DŽONI SE SKIDA

PIŠE: Nenad BARAKOVIĆ – BARA 

Džoni danima nije izašao iz svoje sobe u Luzergradu. Priča se da se skida. Ne znam sa čega, jer se navukao i skinuo na sve što se moglo navući i skinuti pod kapom nebeskom.

Danima se nikome nije javio na telefon. Možda spava. Možda spava već pet dana bez prestanka. Možda nije čuo kada smo ga zvali na snimanje spota tri sata bez prestanka. Možda mu ne radi net pa zato nema više njegovih kolumni. Možda.

Zapalio sam do njegove gajbe. Dan je bio lep, sijalo je sunce i to. Dovoljno je bilo biti srećan i bio bi to najlepši dan u životu koji si ikada video. Ali ja nisam bio srećan. Bio sam sjeban. Bio sam sjeban jer je Džoni bio sjeban.

Upao sam u njegov stan. Nije se čula muzika, nije drkao gitaru i nije mi pokazivao svoje nove pesme. Ležao je u krevetu i tresao se kao autobus Javnog gradskog prevoza uprkos tome što je bio pokriven jorganom. Kao da ga je neko nemilosrdno rondao burgijom.

“Džoni, koji ti je? Što se ne javljaš?”, upitao sam ga. Kulirao me je. Kao da nisam bio tu. A zapravo i nisam bio tu.

“Lažem te svo vreme, tj. sve vreme. Tako su mi rekli da se pravilno piše. Ja sam Džoni. Ja se kao pička tresem ispod jorgana, ne odgovaram na pozive pet dana, ne drndam gitaru i ne pišem ništa.”

Čuku kao da je pritisnula hidraulična presa i ne pušta je. Steže sve više i više. Džoni se sakriva ispod jorgana, ali ne vredi. Prislanja jastuk na grudi kako bi dočekao lupanje srca na volej, ali džabe, ono probija i jastuk kao tomahavk, izleće kroz jastuk pa pokušava da ga dočeka rukama, ali čuka beži kroz prozor u ulicu kojoj ne zna čak ni ime. Popne se uz stepenice, pozvoni na vrata, pa pobegne kao da je u pitanju dečja igra.

Onda korača ulicama, hrabro, kao buntovni klinac od 15 koji je nabio personu na lice i niko ne može da provali šta se dešava.

Obilazi lokale, glupira se, lupeta gluposti i smeje se na silu kao voditelji jutarnjih programa zabavnog karaktera. Na silu, dok se ne udavi smeha. A zapravo traži, traži i traži. Baca pogled ka megamarketu, pa skreće pogled prema mostu.

Zatim ode u crkvu, seti se Boga pa pokušava da napravi sa njim novi dil jer je prošli put pokušao i njega da zajebe. Ali jok, ovaj ga je provalio u startu. Vraćam sutra, daj pola i te fore. Ne, bro. Sve ili ništa.

“Bože, znaš da sam ja kul čuka. Obećavam ti da ću ovaj put sve uraditi kako treba, samo ako.. Ma šta da ti pričam, ne moram da ti objašnjavam. Ti sve znaš”, onda zastane čekajući odgovor ali odgovora nema.

Muk. Tišina kao u grobu, hladno kao u Sibiru, a zajebano kao na Bliskom Istoku. Pobegne iz crkve i krene da jurca po ulici. Čuka vrišti, urla i besna je na čitav svet. Onda se saplete od stepenište i udari bradom od ivičnjak, krv se razlije po trotaru a on je odjednom u Kaliforniji.

Sviraju Bič Bojsi “Wouldn’t it be nice”, strašna stvar čoveče. Kakvo slaganje glasova. Nema takve muzike više, jok. A i ovi klinci sa surf daskama su strava, kao i čuka dok je bila mlada.

Džoni ustaje iz kreveta i juri do Kalifornije po svoju čuku. Obliva ga znoj, hvata ga paranoja, jurca mu mrakčina po moždanim vijugama.

Pokušava da ih preseče i da vrati tok svesti u racionalnu perspektivu, ali jok, stiže samo do vrata od sobe i tu pada. Hvataju ga grčevi, oseća da mu se pluća šire. Zenice mu se skupljaju i upadaju u beonjače. Nema ih više. Zubima pravi onaj neprijatan zvuk, znaš na koji mislim.

Mora da pusti muziku, zvuk je bitan. Da razbije besmisao tišine i diskomfora, da razbije sopstvenu disfunkiconalnost i pokuša sa je pretvori u nešto kreativno.

Dovlači se do kompa uz drhtavicu i pušta Bič Bojse. “Wouldn’t it be nice”, tako se zove stvar.

Strašna stvar.

Odvlači se do kreveta a čuka siledžijski uleće kroz prozor i vraća se u grudni koš.

“Polako Džoni, pobićeš nas, keve mi. Ranjivi smo”, kaže mu čuka. Ali jok, Džoni ne jebe dva posto. Džoni se skida.