EKO-PREDSTAVE NA OVOGODIŠNJEM BITEFU

Ove godine, na Bitefu će prvi put učestvovati slovenački reditelj Žiga Divjak. Iako veoma mlad, Divjak je već vodeći reditelj slovenačke pozorišne scene i dobitnik najrelevantnijih nacionalnih priznanja u ovoj zemlji.

Predstava Pluća, režija: Žiga Divjak, foto: Peter Uhan

Beogradskoj publici  će se predstaviti produkcijom Pluća Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana, nastaloj po drami britanskog pisca Dankana Makmilana.

Radi se o minimalističkoj predstavi, zasnovanoj na vanserijskoj glumi dvoje mladih glumaca i znakovitom i rediteljskom i scenografskom rešenju prostora Igora Vasiljeva.

Tematski, Pluća pripadaju onoj celini festivala koja problematizuje ekološke izazove današnjice.

U okviru te celine, na Bitefu će prvi put gostovati i Filip Ken, jedan od najpoznatijih francuskih i svetskih reditelja srednje generacije. Njegova predstava Farm Fatale je nastala u koprodukciji autorove kompanije i Kameršpilea iz Minhena.

U specifičnom, za njega prepoznatljivom vizuelnom okviru i ironijskom diskursu, Ken razvija nadrealnu viziju „ekološke revolucije“ koju pokreću nezaposlena strašila: ona su ostala bez posla usled različitih razloga, između ostalog, usled uništavanja gradskih bašta i udara korporacija na samostalne poljoprivrednike.

Prvi put će u okviru glavnog programa Bitefa gostovati i Amanda Pinja, koreografkinja čileansko-meksičkog porekla. Njena koreografija Klimatski plesovi je posveta ekosistemima ugroženim projektima multinacionalnih kompanija i zasnovana je na tvrdnji da savremena zapadna civilizacija ne dovodi u opasnost samo prirodu, već i drevne kulture.