ELEGIJA LOVORA PRIKAZANA NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

Elegija lovora”, debitantski igrani film mladog crnogorskog reditelja Dušana Kasalice, premijerno je prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo, u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala.

Ekipa filma prošetala je crvenim tepihom i poklonila se publici. Na konferenciji za medije povodom premijere filma, govorili su reditelj Dušan Kasalica, producentkinja Jelena Angelovski, glumci Frano Lasić i Draginja Voganjac.

Proces snimanja je bio interesantan jer smo radili u maloj ekipi. Snimali smo bez veštačkog osvetljenja, ili samo kada je bilo baš neophodno. Za mene je najkomplikovanije bilo kreiranje dugačkih kadrova, poigravanje sa zum objektivima koje smo često koristili, kako bismo postavili ton filma. Sve svoje filmove radim s direktorom fotografije Igorom Đorđevićem, pa se jako dobro razumemo oko estetike filma i onoga što želimo. Volim da poznajem lokaciju na kojoj snimamo, tako da dok pišem scenario već znam gde će se odigrati. Ali otvoreni smo i za promene tokom snimanja, jer smo radili i sa životinjama, što je bilo veoma izazovno”, rekao je reditelj o nastanku filma.  

Jelena Angelovski, producentkinja Elegije lovora”, govorila je o saradnji sa Dušanom Kasalicom: 

Kao producent imam veliku sreću da radim s Dušanom, koji shvata rad u specifičnim produkcijskim okolnostima, bez bilo čega što nije neophodno. Poznajem ga skoro deset godina, radili smo i na filmu Ivana Salatića “Ti imaš noć”, gde smo uspostavili naš način rada. Uvek radimo sa našim prijateljima, sjajnim profesionalcima i saradnicima, koji razumeju naše ideje šta bi savremeni film trebalo da predstavlja”.

Frano Lasić se osvrnuo na iskustvo snimanja filma: 

Interesantno je da smo snimali tokom punih godinu dana. Počeli smo po lepom vremenu, pa je u nekom trenutku padao sneg, pa smo morali da prekinemo i nastavimo sledeće godine. Reditelj je tačno znao želi od filma. Od početka smo dosta razgovarali o tekstu i priči, tako da je bilo lako raditi. Veoma sam uživao”. O svoj ulozi i filmu je rekao: Profesor koga igram beži od problema u fantaziju, radije nego da ostane u stvarnosti. Film je dublji nego što izgleda na prvi pogled – nije samo o odnosu glavnog lika i njegove žene, o njihovom braku, već govori o nestanku srednje klase u čitavom svetu”.

Draginja Voganjac, koja u filmu tumači majku lika koji igra Frano Lasić, izrazila je zadovoljstvo radom na filmu: 

Bilo je fantastično. Ekipa je bila divna. Pored razumevanja gde idemo i šta želimo, imali smo jako lepog partnera u prirodi. Durmitor je fantastičan i moram da pomenem našeg kolegu jarca, koji nam je bio inspiracija i odličan partner. Lepo je igrati arhetip a ta majka to jeste, veliki je kontrast između nje i sina. S jedne strane imamo egocentrični princip, a sa druge nekoga ko daje bezuslovnu ljubav, i to je zapravo veoma inspirativno.

U ostvarenju Elegija lovora” uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

Glumačku ekipu, pored Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

Elegija lovora” nastala je u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

Foto: Sarajevo Film Festival