FCS DOBIO UMETNIČKI SAVET

Glumci Mirjana Karanović i Miki Manojlović, reditelj i publicista Đorđe Kadijević, te direktor fotografije Predrag Popović, činiće, zajedno sa Gordanom Matićem, direktorom FCS, Umetnički savet Filmskog centra naše zemlje. 

Konstitutivna sednica ovog novog tela održana je danas, 22. oktobra u prostorijama FCS-a.

„Uloga Umetničkog saveta je jako važna, pre svega strateški. Imamo zaista eminentne članove, čija imena, reference, iskustva i znanja ne znače samo u Srbiji, već i van naših granica… Mislim da će njihova reč i mišljenje da ostave dubok trag u bliskoj budućnosti rada Filmskog centra Srbije“, rekao je tim povodom Matić.

Između ostalog, Umetnički savet će davati mišljenje i predloge za unapređenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti, pomagati u izradi programa rada za unapređenje produkcije, distribucije i prikazivanja, i međunarodne saradnje.

Mirjana Karanović, naša proslavljena glumica, naglasila je da joj je velika čast i zadovoljstvo da bude članica Umetničkog saveta:

„Imam iza sebe mnogo iskustva, a mislim da i ostali članovi saveta mogu da svojim mišljenjem, sugestijama i predlozima unaprede rad Filmskog centra Srbije. Da pomognu autorima, i uopšte celoj našoj kinematografiji, da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala. Kao zaljubljenici u film, i kao osobe, želimo da naša nacionalna kinematografija bude što uspešnija, i da dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu. Mislim da naš savet može da ima korisnu ulogu“.

Predrag Miki Manojlović, još jedna glumačka legenda naše kinematografije, povodom početka rada Umetničkog saveta je rekao:

„Nas par tu smo žilavi ljudi, maratonci. Pokušaćemo da objasnimo, našim autoritetima, šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže. Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda, ili nafta“.

Mandat članova saveta traje godinu dana, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Foto: Monika Husar