FCS NA SNIMANJU FILMA PUKOTINE U LEDU

Delegacija Filmskog centra Srbije posetila je snimanje novog filma Maje Miloš, Pukotine u ledu, čiji je nastanak prva podržala  upravo ova ustanova kulture od nacionalnog značaja.

„U pitanju je ambiciozan i dugoočekivan film naše istaknute rediteljke koja je svojim prvencen Klip postigla veliki međunarodni uspeh“, naglasio je tom prilikom direktor Filmskog centra Srbije, Gordan Matić. „Filmski centar Srbije je podržao ovaj projekat i nastaviće da ga podržava, što je i neophodno imajući u vidu otežane okolnosti pod kojima danas nastaju filmovi i kod nas.“

Snimanje se odvija u Starom Železniku u kome se trenutno snimaju eneterijeri i eksterijeri u kući u kojoj živi glavna junakinja filma Marija, a snimanje uključuje i nekoliko zahtevnih scena u kojima se koristi i pirotehnika.

Jovana Stojiljković tumači lik mlade klizačice Marije koja sa ocem Draganom i maćehom Suzanom (glume ih naši istaknuti glumci Ljubomir Bandović i Nataša Ninković) živi na obodu Beograda. Našavši se u finansijskom škripcu, Marija je primorana da uđe u svet u kome su žene seksualno eksploatisane. Međutim, ljubav mladog biznismena Luke Ćuka (Marko Grabež) daje joj snagu da prihvati samu sebe i svoju seksualnost. Zapažene uloge i „Pukotini u ledu“ tumače i mlade glumice Nikolina Spasić i Milica Tomašević, koje su takođe učestovale u scenama čije je snimanje posetila delegacija FCS-a. Pored srpskih filmskih profesionalaca, doprinos nastanku filma daju i stručnjaci iz Holnadije, Slovenije, Hrvatske…

Jelena Mitrović, Igor Kecman i Gordan Matić, foto Đorđe Bajić

Maja Miloš, poznata po svom nagrađivanom debitantskom ostvarenju „Klip“, napisala je i scenario za svoj novi film.

Njeni ključni saradnici na „Pukotini u ledu“ su direktor fotografije Vladimir Simić, kostimografkinja Ivana Majstorović Kesić, scenografknja Marija Jocić, maskerka Mojca Gorgoranc i snimantelj zvuka Marsel de Hugd.

Pored Jovane Stojiljković (koja glumi Mariju), ključne uloge tumače Marko Grabež, Anđela Jovanović, Nataša Ninković i Ljubomir Bandović. Svoj glumački doprinos filmu daće i hrvatski glumci Barbara Nola, Goran Navojec i Dejan Aćimović.

Rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš je u svom novom filmu iskoristila narativne motive  čuvene bajke „Pepeljuga“.

„Sama srž ove priče stare više od 2000 godina devojčice uči da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost“, objašnjava ona. „Kroz istoriju su interpretacije Pepeljuge postajale sve seksističkije. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve Pepeljugine probleme, dok, zapravo, u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj“.

Foto: Đorđe Bajić