FEST JE GOTOV, ŽIVEO FEST!

„Zahvalio bih se gostima, žiriju, a pre svega publici koja je nastavila da nas podržava svojim prisustvom u dvoranama. Obećavam naredni FEST dostojan svog 50. Jubileja”.

Ovim rečima Gorana Handanovića, direktora Centra beogradskih festivala, svečano je zatvoreno 49. Izdanje FEST-a.

Glavni žiri, koji su činili glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, reditelj i scenarista Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić, i rediteljka Ines Tanović, dodelio je nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ostvarenju „Oaza” Ivana Ikića, „za jedinstveno i emotivno iskustvo koje snagu filma pronalazi u dalekosežnoj i ogoljenoj empatiji”.

Ivan Ikić prima nagradu Beogradski pobednik

„Nismo razmišljali o ovom trenutku, da bi mogao da se desi. Sa ove iste bine smo se klanjali pre neku noć, zajedno sa našim glumcima iz Doma u Sremčici. Pozdravljam ih još jednom. Oni večeras nisu sa nama, ali će biti jako srećni zbog ovoga”, rekao je reditelj Oaze, Ivan Ikić.

Nagradu glavnog žirija za najbolju režiju dobio je nemački reditelj Oskar Ruler za film „Enfant Terrible”. U obrazloženju žirija stoji da je ovo ostvarenje „izvanredan i inventivan rediteljski prikaz koji nas vodi kroz stvaralaštvo Rajnera Vernera Fasbindera, brišući granice između života i filma” .

„Beogradskog pobednika” za najbolji scenario dobili su Italijani Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film „Tamna Bajka“, koji su zajednički i režirali. Žiri je nagradio njihovo delo za „kohezivnu sintezu pripovedanja u ansamblu, njegov upečatljiv prikaz italijanskog predgrađa i dirljiv komentar stvarne prirode dramaturgije”.

Glavni žiri je nagradu za najbolju žensku ulogu dodelio hrvatskoj glumici Lani Barić „za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom”, u filmu „Tereza37” Danila Šerbedžije.

Lana Barić, najbolja glumica ovogodišnjeg FEST-a

„Znam da su vremena jako teška i da nije bilo lako organizirat festival uživo. Svaka vam čast i hvala što gledamo filmove uživo, u kinu”, rekla je Lana Barić i potom osvrnula na FEST-ovo priznanje: „Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna”.

Nikola Đuričko nagrađen je „Beogradskim pobednikom” za najbolju mušku ulogu u Glavnom takmičarskom programu, za ulogu Igora Đelića Đele u filmu „Živ čovek” Olega Novkovića

Nikola Đuričko se zahvalio FEST-u „što postoji i što je opstao”, žiriju, i ekipi filma „Živ čovek”.

“Najviše hvala mojim dragim kolegama, koje igraju sa mnom u filmu. Bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade”, zaključio je svoje obraćanje popularni glumac.

Nikola Đuričko na zatvaranju FEST-a

Ivan Karl, sekretar Grada Beograda za kulturu i predsednik odbora FEST-a, uručio je počasnu nagradu „Beogradski pobednik“ scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Tom prilikom je Karl izjavio:

„FEST sada već daleke 1992. godine je obeležio film „Delikatesna radnja“. FEST ove 2021. u doba korone je bio jedna velika, ali uspešna delikatesna radnja. Scenograf pomenutog filma bio je Miljen Kreka Kljaković. Kreka je filmove koje je radio učinio magičnim i stvarnim. Zato je on pobednik i juče, i danas, i sutra. Čestitam Kreki i čestitam svima nama na povratku u budućnost. Tamo nas za manje od godinu dana čeka 50. FEST. Hvala vam.“

Ivan Karl i Miljen Kreka Kljaković

Miljen Kljaković Kreka je povodom velikog priznanja rekao:

„Ovo je još jedna vrlo značajna i važna nagrada u mojoj karijeri, kojoj sam bio posvećen svih ovih 45 godina. Zahvaljujem se svima onima koji su mi pomogli da ostvarim ovo što sam ostvario. Zahvaljujem se i FEST-u na dodeli ove nagrade i svima onima koji su još uvek među nama, a kojih više nema“.

Nakon dodele nagrada, FEST je zatvoren svetskom premijerom dokumentarnog filma „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića.

Foto: FEST promo