FEST ODAJE POČAST NEDI

 

Ovogodišnje, 48. izdanje najznačajnijeg filmskog festivala u Srbiji odaće posebnu počast nedavno prerano preminuloj divi srpske kinematografije, Nedi Arnerić.

U karijeri dugoj 53 godine Neda Arnerić igrala je u više od 40 pozorišnih predstava i snimila više od 100 filmova, navodi agencija FoNet, a među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, “Podne”, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina, saopštili su organizatori Festivala. Partneri na filmu bili su Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, “Anđeo čuvar”.
Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu “Kvar”, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra u dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST – “Ukleti smo, Irina”, Nikole Koleta Angelovskog i “Kraj rata”, Dragana Kresoje.
U filmu “Divlji anđeli”, reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik kojeg Neda igra vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, koji je u Nedinu čast upravi Festivala poslao fotografije sa snimanja, iz privatne arhive.
Osim jugoslovenskih, Neda sarađuje i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971. godine snima “Malo, mnogo, strastveno”. U Francuskoj su snimane i neke scene za film “Ispravi se, Delfina”, za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov i koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.
Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je “Tajvanska kanasta”, reditelja Gorana Markovića.
Sve filmove u kojima glumi Neda Arnerić iz programske celine FEST klasik, publika će moći da pogleda u Muzeju jugoslovenske kinoteke, od 28. februara do 8. marta, od 18 časova