FILM IZ SRBIJE OSVOJIO POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJA NA FESTIVALU GoEAST

Na ovogodišnjem, dvadesetom izdanju festivala centralnoevropskog i istočnoevropskog filma GoEAST u Visbadenu, Specijalno priznanje međunarodnog žirija osvojila je rediteljka Ivana Mladenović za dugometražni igrani film „Ivana Grozna“ (Ivana cea Groaznica) .

Priča filma odvija se oko Ivane, glumice koja radi u Rumuniji. Nakon što biva suočena sa zdravstvenim problemima, ona odlučuje da provede leto u svom malom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom,

Gradonačelnik je zamoli da bude zaštitno lice lokalnog muzičkog festivala i ona to, uz nešto oklevanja, i prihvata. Ali, nakon što iz Bukurešta pristignu njeni ekscentrični prijatelji i nakon što njen ljubavni život, koji se vrti oko znatno mlađeg lokalnog momka, postane predmet tračeva u njenom rodnom gradu, Ivana se nađe na ivici nervnog sloma.

Ostali junaci, prijatelji i porodica, dobijaju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspeva da pronađe svoje mesto ni na ovoj ni na onoj strani Dunava.  Svi „glumci“ mesecima probaju uloge samih sebe prateći napisan scenario. Proces koji je započeo kao vid terapije postaje film.

Film Ivana Grozna je nastao kao koprodukcija Rumunije i Srbije. Pod radnim nazivom Letnje veče, pola jedanaest je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije  za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija.

Producentkinja je Ada Solomon, a Ivana Mladenović je i koproducentkinja ovog svog filma. Film je delo producentske saradnje kuća Micro FILM i Dunav 84.

Vojnici. Priča iz Ferantija, prethodni film Ivane Mladenovićsrpske rediteljke koja radi u Rumuniji, nastao kao koprodukcija Rumunije, Srbije i Belgije, premijerno  je prikazan 2017. na prestižnom festivalu u San Sebastijanu.

Osim toga, Ivana Mladenović je 2012, takođe u Rumuniji, režirala dugometražni dokumentarac Isključi svetlo (Turn Off the Lights), a iste te godine smo je gledali u značajnoj ulozi u filmu Srca s ožiljcima (Inimi cicatrizate) glasovitog reditelja Radua Žudea.

Ovogodišnje izdanje Festivala GoEAST je, kao što smo već pisali, hibridno: naime, tokom planiranog trajanja festivala, od 5. do 11. maja, žiri je izabrane filmove gledao u onlajn varijanti, dok će publika u tradicionalnom vidu moći da ih pogleda u novembru ove godine.

Posebno je zanimljivo to što je odlučeno da novčani iznosi svih nagrada ove godine budu ravnopravno podeljeni na sve filmove-učesnike takmičarskih programa, dok će u novembru biti dodeljana novopokrenuta Nagrada publike za najbolje.

Fotografija Ivane Mladenović: Razvan Leucea