FILOZOFSKI TEATAR na YT KANALU BITEFA

Bitef teatar pokrenuo je digitalno izdanje Filozofskog teatra kao odgovor na vanrednu situaciju izazvanu epidemijom korona virusa! 

Tokom aprila, svakog četvrtka od 20 sati, na YouТube kanalu Bitef teatra, bićete u prilici da uživo pratite razgovore sa Bitefovim pozorišnim umetnicima, kao što su Oliver Frljić, Anja Suša i mnogi drugi, i da postavljate pitanja učesnicima. Razgovore će, kao i u „dobra stara vremena, moderirati Srećko Horvat i Maja Pelević.

Prvi u nizu razgovora vodiće Srećko Horvat sa Oliverom Frljićem u četvrtak, 09. aprila od 20h na YouTube kanalu Bitef teatra. 

Horvat i Frljić će se tada prvi put videti i razgovarati nakon što ih je razdvojila korona. Njih dvojca su nedavno pri Burgteatru u Beču kurirali program pozorišnih predstava, predavanja i performansa. Oliver je uspeo da se vrati u Hrvatsku, a Srećko je ostao zatočen u Beču. Razgovaraće o smislu pozorišta i kulture u doba korona virusa, o mogućnosti delovanja i stvaranju drugačijeg sveta nakon globalne pandemije.

Pre dve godine njih dvojca su učestvovali u jednom od najposećenijih Filozofskih teatara koji je održan u Bitef teatru u sklopu 52. Bitefa.

FOTO: Oliver Frljić i Srečko Horvat (Bitef teatar) 

Filozofski teatar je projekat koji je započet sa ciljem da ponovo uspostavi blisku vezu između filozofije i pozorišta. Nastao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2014. godine, a programa je od sezone 2019/20. na redovnom repertoaru Bitef teatra.

Veza između filozofije i kazališta
uvijek je bila jača nego veza između
filozofije i bilo kojega drugog medija.

Srećko Horvat

Pozorište je takođe uvek bilo mesto za aktivno promišljanje društva i društvenih procesa, a Filozofski teatar otvara mesto za javnu diskusiju, što je u ovom trenutku više nego neophodno. U tom smislu Horvat napominje:
U doba globalne pandemije, kada smo zatočeni u svojim kućama i moramo paziti na distancu, treba nam socijalna povezanost i kritičko mišljenje više nego ikad. Filozofski teatar zasad nastavljamo drugim sredstvima, dok se ponovo – nadam se uskoro – ne vidimo opet u pozorištu! Povratka na ‘dobra stara vremena’ ionako nema, jer ni ta stara vremena nisu bila dobra. Na nama je težak ali nužan zadatak da smislimo svet iz početka. 

Vidimo se u četvrtak 9. aprila od 20h u Bitefu (na youtube kanalu ). 

Budimo odgovorni i solidarni prema sebi i drugima u cilju sprečavanja širenja virusa kako bismo se što pre vratili u pozorišne sale i „nastavili ljubav iz početka“.