FRANCUZ U BEOGRADU

Da, želeli smo da napravimo paralelu na “Amerikanca u Parizu”. Francuz je – zapravo – francuski film. Tačnije, drugi Festival francuskog filma koji će se održati od 24. do 27. juna na lokaciji  Drive in bioskopa na Adi i na “virtuelnom” prostoru Online bioskopa MOJ OFF. Tokom četiri dana trajanja festivala biće ukupno prikazano 12 naslova aktuelne francuske kinematografije.

Povodom drugog izdanja Festivala francuskog filma, koji pretenduje da postane tradicionalan, Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbiji, istakao je značaj filmske oblasti za kulturnu politiku Francuskog Instituta kao i napore svoje ustanove da na inovativne načine, u saradnji sa partnerima, promoviše nova ostvarenja francuske kinematografije, otvarajući na taj način vrata novoj filmskoj publici.

“Festival je osnovan 2019. godine sa željom da obnovi publiku, poveća broj posetioca na način tako što će prikazivati najbolje filmove. Ekskluzivitet festivala je da se prikazuju poslednja francuska ostvarenja,” rekao je Buar.


Festivalski deo programa u Drive in bioskopu na Adi će, u sredu 24. juna, u 21h otvoriti francuska krimi – drama „Noćna smena“ (Police) rediteljke An Fonten (Anne Fontaine ) poznate po biografskoj drami o životu modne ikone Koko Šanel (Coco avant Chanel ) iz 2009. godine, u kojoj je glavnu ulogu tumačila poznata francuska glumica Odri Totu (Audrey Tautou ), koja se proslavila ulogom u kultnom francuskom  filmu Amelija Pulen.

Ovogodišnja „kuma“ festivala rediteljka Mila Turajlić istakla je da joj je čast što je deo drugog izdanja Festivala francuskog filma napominjući da postoji zajednička spona izneđu srpske i francuske kinematografije

“Dijalog između producentskih scena postoji, što je zaslužan i Festival autorskog filma. Niz domaćih filmova nalazi se u redovnoj distribuciji u Francuskoj,” rekla je naša rediteljka .

Direktor Kombank Dvorane i distributerske kuće MCF MegaCom Film Igor Stanković rekao je da nakon poslednjeg festivala održanog u Srbiji – FEST-a, Festival francuskog filma praktično predstavlja prvu kulturnu manifestaciju koja će se, nakon zatvaranja zbog pandemije virusa, održati u Srbiji.
Poslednjeg dana festivala biće prikazan triler francusko–belgijske koprodukcije Prevodioci (Les traducteurs). Film dolazi od francuskog reditelja Režisa Roansara, dobitnika nagrade publike na Internacionalnom filmskom festivalu u San Francisku 2013, godine, ali i poznatog po urnebesnoj romantičnoj komediji „Popularna“ (Populaire) iz 2012.godine.
Prateći program Festivala sačinjen od osam ostvarenja francuske kinematografije održaće se u virtuelnom prostoru Online bioskopa MOJ OFF, kada će se od 24. do 27. juna svakog dana prikazivati po dva besplatna francuska filma.
Festival francuskog filma je projekat koji se već drugu godinu održava u saradnji Francuskog kulturnog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom filma.