GITARA KURTA KOBEJNA PRODATA ZA ŠEST MILIONA DOLARA

Ovog vikenda na Beverli Hilsu održana je aukcija u okviru koje je akustična gitara Kurta Kobejna prodata za čak šest miliona dolara! Time je oboren prethodni rekord u ceni gitare od 3.9 miliona dolara. 

Gitara Martin D-18E iz 1959. godine prodata je za pet miliona dolara i dodatnih milion premija i poreza u sklopu dvodnevne aukcije “Music Icons” održane u petak i subotu, a Kobejn ju je svirao na snimanju uživo za potrebe MTV-ja u novembru 1993. godine, pet meseci pre smrti.

 

Na aukciji je ponuđena i pohabana crna kutija sa ljubičastom postavom u kojoj je bio set rezervnih žica. Tu se nalazi i pregrada, kao i kožna vrećica u kojoj je lider Nirvane navodno držao heroin.

Novi vlasnik kultne gitare muzičara koji je zasigurno obeležio jednu epohu rok muzike je Piter Frimen iz Australije, vlasnik kompanije Road Microphone:

“Kada sam čuo da je gitara na prodaju – shvatio sam da je u pitanju jedinstvena prilika da za sebe obezbedim jedinstvenu memorabiliju benda koji je bio jedan od mojih omiljenih, i koji je na mene ostavio ozbiljan pečat.

 

Na prodaji su se našle i druge memorabilije i instrumenti Nirvane, uključujući Fender Strat koji je Kobejn koristio tokom turneje “In Utero” 1994. godine, kao i siva košulja koju je nosio u video-snimku “Heart-Shaped Box”.

Unplugged nastup Nirvane ostaje jedan od najpoznatijih nastupa sastava, dok je istoimeni album nadaleko cenjen.