GLAVNA NAGRADA DUNAV FILM FESTA NEČISTOJ KRVI – GREHU PREDAKA

Proglašenjem nagrada u Smederevu završen 4. Dunav Film Fest. Tročlani žiri u sastavu Ana Maria Rosi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović odlučili su da nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodele čitavom ansamblu filma “Nečista krv – Greh predaka”.

“Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je glumačkom ansamblu filma Necista krv – greh predaka. Akteri su izuzetnom glumačkom igrom, (kako pojedinačno tako i svi zajedno), stilskom ujednačenošću u igri čitavog glumačkog ansambla filma pod rediteljskom palicom Milutina Petrovića, uverljivo oživeli likove Nanovićevog scenarija, na način koji zaslužuje najviše ocene”, saopštio je žiri.  

Ovogodišnje izdanje festivala je otvoreno upravo projekcijom filma “Nečista krv – Greh predaka” i jedna od glavnih glumica Katarina Radivojević, koja u filmu tumači lik Cone svečano je proglasila festival otvorenim pre šest dana, dok ga je sinoć svečano zatvorio Srđan Dragojević pre projekcije svog filma “Nebesa” koji je time doživeo srpsku premijeru.

U toku proglašenja nagrada koje ovaj festival dodeljuje deo mnogobrojne glumačke ekipe filma bio je na novosadskoj premijeri koja je održana sinoć u bioskopu Arena Cineplex i poklonio se novosadskoj publici koja ih je pozdravila dugim aplauzom.

Film “Nečista krv – Greh predaka” je od danas u bioskopima širom Srbije, a ekipa filma danas će nastaviti turneju i pozdraviti publiku u Banja Luci, dok se željno isčekuje dolazak glumačke i autorske ekipe filma na premijeru u Vranju, koja će biti održana 28. avgusta u pozorištu “Bora Stanković”.

Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković. Za scenografiju je bio zadužen Milenko Jeremić, koji je sa svojim timom za potrebe filma izgradio rekonstrukciju Vranja iz 19. veka, dok je veličanstvene kostime epohe kreirala kostimografkinja Marina Medenica. Producent filma je Snežana van Hauvelingen, a film je nastao u produkciji This and That Productions.

Film je do sada već nagrađen kao najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, kao i prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, za scenaristu Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković. Bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem bioskopske publike otvara jesenju sezonu bioskopa.

Foto: Aleksandar Živaljević.