GORAN SKROBONJA, pisac i prevodilac: LJUDSKI UM JE NEZAUSTAVLJIV PUTNIK!

Goran Skrobonja jedan je od naših najcenjenijih prevodilaca, ali je u isto vreme vrstan poznavalac fantastike i horora, kao i izvrstan pisac, koji je široj publici poznat po svom romanu Čovek koji je ubio Teslu. Nedavno je Goranu Skrobonji izašla iz štampe nova zbirka priča – Klopka i druge priče, o kojoj smo vas izvestili i preporučili je za čitanje, i ne znajući da ćemo uskoro morati baš od njega da tražimo – savete za čitanje! 

Evo naslova koje nam je preporučio Skrobonja:

Pre svega – preporučujem knjigu “Leonardo da Vinči” Voltera Ajzaksona. Uvek je pravi trenutak za biografiju genija.

Osim toga – preporučujem i roman Bila Brajsona “Kod kuće”, zato što ionako moramo da boravimo kod kuće, pa nije zgoreg da se podsetimo zbog čega se ona sastoji od predsoblja, dnevne sobe, trpezarije itd. (smeh)

Treći naslov koji bih vam preporučio je roman “Uporište” koji je napisao veliki majstor horora i fantastike Stiven King. Zbog aktuelnosti kojom smo okruženi, ova priča o virusu gripa koji je zbrisao čovečanstvo, napisana pre više od 40 godina čini proročkom.

Pročitajte i bilo šta od Branislava Nušića, zato što njegova slika srpskog društva i srpske naravi nikada, nažalost, nije zastarela, a smeh nam je preko potreban, makar bio i gorak.

Moj poslednji, peti predlog je zapravo i šesti, sedmi, osmi… Naime serijal “Prostranstvo” (Džejms S. A. Kori) ima za sada sedam objavljenih knjiga (#1 – Buđenje nemani; #2 – Kalibanov rat; #3 – Abadonova kapija; #4 – Sibola u plamenu; #5 – Nemezine igre; #6 – Pepeo Vavilona i #7 – Uspon Persepolisa). Serijal predlaže zato što je eskapizam u dubokom svemiru, sa tajanstvenim vanzemaljcima, protomolekulom koji od ljudi stvara svemirske zombije i grupom slučajnih heroja koji spasavaju čovečanstvo – preko potreban u ovo doba moderne kuge.

Fizički ne možemo van četiri zida, ali ljudski um je nezaustavljvi putnik! Putujte!