GORANU SKROBONJI NAGRADA STANISLAV LEM ZA 2021.

Naš poznati i priznati pisac i prevodilac Goran Skrobonja laureat je nagrade Stanislav Lem za 2021!

U godini kada se obeležava vek rođenja Stanislava Lema, jednog od najznačajnijih pisaca naučne fantastike svih vremena, žiri u sastavu dr Sava Damjanov, Saša Radonjić i Brankica Đukić je odlučio da između tri kandidata (uz Skrobonju – Jasmina Mihajlović i Adrijana Sarajlija) nagradu dodeli našem poznatom autoru.

“Žiri je imao zadovoljstvo ali i tešku misiju da u konkurenciji tri izvrsna imena domaće fantastike izdvoji jedno ime. Jednoglasna je odluka da to bude ime Gorana Skrobonje (1962) a za žiri je presudno bilo to što Skrobonja nije samo prozaista i romansijer autentičnog fantastičarskog profila i formata, nego je i višedecenijski prevodilac dela svetske fantastike, priređivač panorama i antologija, urednik časopisa za fantastiku i izdavač dela ove provenijencije. Svim ovim angažmanima, Skrobonja je u konačnoj sumi na neuzvratan način zadužio korpus srpske žanrovske književnosti u celini”, navodi se u obrazloženju žirija.

Ovu nagradu su pre Skrobonje dobili dr Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin i Goran Petrović.

Ceremonija uručenja nagrade će biti upriličena tokom meseca marta u Novom Sadu.

FOTO: Laguna