GRUDI NA RATE

PIŠE: Svetlana ŽIVANOVIĆ 

Ne mogu reći da se požalila, zakukala ili zavapila. Tek je primetila kako nema grudi (a onda i, ne skidajući majicu, pokazala, da ne mislimo da je u pitanju hiperbola: nema znači NEMA). Mislim, to je moj izraz, ona je rekla s…. (Ali ja ne mogu da kažem s… zato što je meni neprijatno da kažem s… i što, ako se i usudim da kažem, s… mnogo smešno zvuče.)

I stvarno: ravno ko daska, da ne poveruješ, ravno pod libelu. “Pa stavi silikone”, rekoh ko iz topa. Ja, koja nisam naročiti pristalica estetske hirurgije, nisam imala ni najmanju dilemu. “Ako bi te to (sem ženstvenijom) učinilo srećnijom, ne oklevaj, imaš moju podršku.”

“Ko zna koliko to sad košta”, kiselo odvrati ona, a već joj se oči zacaklile (kanda dosad nije ni razmišljala o rešenju što je nadohvat ruku, tj. grudnog koša).

“Zna internet: kucaj na Guglu, pa vidi kako stvari stoje. I koliko god da košta (a ja mislim da svemu pada cena), diži kredit i traži pouzdanog hirurga (nemoj nekog neproverenog, pa da ti napravi trouglaste).”

Od momenta kad sam joj pomenula tu mogućnost, i sama je o tom počela ozbiljno da razmišlja. I da pretražuje cene po internetu.

“Evo, hiljadu i osamsto evra”, kaže.

Kad je drugi put kliknula, kaže: “Pala cena, hiljadu i petsto.”

“Klikni na treće”, rekoh, “biće hiljdu i dvesta”.

I otvori dušu: “Ne bih ja to mnogo, jednu dvojku (eto, a u školi nije mogla očima da je gleda), samo da imam”.

“Ne budi skromna, umešah se, nek bude trojka (kad je bal, nek je bal).”

Kad mužu saopšti svoju odluku, a bogami i plan, on je takođe imao predlog: “Uradi jednu… pa kad skupimo pare, onda drugu”. (Mužu je kanda malo što je inače jedi: rekla mu je da ne šeta po kući bez majice i nabija joj kompleks: on ima, ona nema — sve naopako.)

To isto rekla joj je kasnije druga sestra (praktični ljudi, u zemlji gde se živi na rate). Mislim, prvo je rekla: “Šta će ti to?” A kad vide koliko je situacija (pod majicom) ozbiljna, predomisli se: “Pa ugradi!” (Eto, ima šesnaest porodičnih blagoslova, još da nabavi evre.)

A postoji još jedan način da se stvar (jeftinije) reši: “Pa dobro, onda ti budi tata, a ja ću mama”, rekao joj muž. I vuci siti, i sise na broju.