HIT ROMAN GILJERMA MARTINESA ALISINI ZLOČINI

Pitkim, preciznim i besprekornim stilom, iza kojeg stoji briljantan matematički um, Giljermo Martines, autor bestselera „Neprimetni zločini“, napisao je očaravajući roman „Alisini zločini“, koji u tradiciji Borhesa i Umberta Eka prenosi detektivsku priču na teren književnosti.

Oksford, 1994. godine. Mlada stipendistkinja Kristen pronalazi stranicu tajanstveno istrgnutu iz privatnih dnevnika Luisa Kerola, autora „Alise u Zemlji čuda“.

Međutim, ona ne stiže da pokaže svoje otkriće na sastanku Bratstva „Luis Kerol“.

Umesto toga doživljava nesreću za koju će se ispostaviti da nije bila slučajna. Sumnje da bi ovakve nesreće mogle da se nastave biće ubrzo potvrđene.

Uslediće niz ubistava naizgled počinjenih prema određenom obrascu, u kojima su upotrebljeni elementi iz knjige o Alisi, s namerom da se svaki put iznova spreči da tajna stranice iz Kerolovih dnevnika ugleda svetlost dana.

Ko želi da ubije glasnika? Zašto se na mestu zločina pojavljuju fotografije čiji je autor sam Kerol? Da li je to svojevrsni potpis ubice?

Slavni profesor logike Artur Seldom, takođe član Bratstva „Luis Kerol“, i njegov mladi student matematike iz Argentine, zaintrigirani nepredvidivim zločinima, ujedinjuju snage da bi pronašli krivca i pokušali da reše zagonetku koja stoji iza ubistava.

Giljermo Martines je rođen 1962. godine u Argentini, u mestu Baija Blanka. Doktorat iz matematike, iz oblasti logike, odbranio je u Buenos Ajresu, a postdoktorske studije je završio na Oksfordu. „Neprimetni zločini“ su njegov najpoznatiji roman, za koji je dobio nagradu Planeta 2003. godine. Režiser Aleks de la Iglesija je po tom romanu snimio film pod naslovom „Oksfordski zločini“, u kojem između ostalih igraju Džon Hart i Elajdža Vud. Stalni je saradnik lista La Nacion i drugih medija.

Roman „Alisini zločini“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.