HOĆE LI TEATAR NA BRDU (PRE)ŽIVETI, MAKAR I NA DRUGOM MESTU

PIŠE: Aleksandar BEĆIĆ

Više od četiri godine ljubitelji teatra u Beogradu imali su priliku da se pomere iz centra prestonice i na Čukarici, u tamošnjem kulturnom centru, gledaju sjajne predstave u Teatru na brdu, koje su osnovali Andrija Milošević i Viktor Savić. A onda je pred samu Novu godinu kao ružna šala odjeknula vest da Teatar prestaje sa radom – jer opština Čukarica neće da produži ugovor sa osnivačima Teatra. 

Vest koju su na društvenim mrežama objavili i Andrija i Viktor izazvala je veliku buru. Reagovao je i Centar za lokalnu samoupravu, koji je apelovao na Opštinu Čukarica da se omogući rad Teatru na Brdu i da nastavi da deluje u sali kulturnog centra:

„U vremenu kada je kultura u Beogradu i Srbiji ugrožena i nije na listi prioriteta, poslednje što treba prestonici jeste zatvaranje jednog mladog i vibrantnog pozorišta. Smatramo da je mnogo lepše da Čukarica bude poznata po ustanovama kulture, nego po divljoj gradnji, nesanitarnim deponijima i saobraćajnim gužvama, što je sada stvarnost za građane ove važne beogradske opštine“, saopštio je CLS.

Očito da je ova vest izazvala mnogo više reakcija, jer je Centar za kulturu morao da izbaci saopštenje u vreme novogodišnjih praznika – što inače nije običaj u ovakvim slučajevima:

Kulturni centar Čukarica se odlučio za hladno citiranje ugovora koji je zaključen 2018 između njih i produkcijske kuće Andrije Miloševića “Klan Production”. Rok važenja – 31. decembar 2022.

“Uzimajući u obzir da je ugovor istekao Kulturni centar Čukarica sagledao je mogućnost daljeg razvoja KC od 2023. godine i donet je plan za formiranje amaterskog pozorišta, hora, i kulturno-umetničkog društva”, navodi se u saopštenju, i dodaje da se to radi s ciljem usavršavanja i umetničkog razvoja “naših (čukaričkih, op. aut.) mladih talenata”.

Pretpostavljamo da će amatersko pozorište voditi osoba koja vodi školu glume za sitnu decu, Suzana Radović (diplomirana glumica, kako se navodi na sajtu KC Čukarica) zajedno sa diplomiranom profesorkom književnosti Svetlanom Komad Petrović.

Da se razumemo: potpisnik ovih redova je godinama bio sastavni deo raznih kulturno-umetničkih društava, horova i amaterskih pozorišta. Uživao sam svaki put kada bih bio na sceni bez obzira da li sam bio nosilac neke uloge, konferansije ili pevač. I baš zato s punim pravom kažem da je ova i ovakva tvrdnja bljuvotina kojom se prikriva nešto drugo. Samo je pitanje šta Čukarica (ili samo Kulturni centar ove opštine) žele da prikriju, jer koliko znam (a više puta sam bio u predmetnom Centru) prostora ima i za pozorište, i za amatersku pozorišnu scenu, i za KUD i za hor. Samo je pitanje – organizacije.

Gde god da se nalazi krivac – u opštini Čukarica ili (mada ne vidimo kako) među osnivačima – sigurno je jedno: najveći (i jedini, valjda) gubitnici su – ljubitelji teatra.

Čeka se još saopštenje koje su najavili Andrija Milošević i Viktor Savić. Nažalost, čeka se do iza Božića… Ko da izdrži toliko??? I nadam se da će njihova sjajna ideja ipak uspeti da preživi, makar se preselila na neko drugo mesto, koje neće biti na nekom brdu.