HRVATSKI NEZAVISNI UMETNICI TRAŽE HITNU POMOĆ

Hrvatski nezavisni pozorišni producenti, autori i izvođači, zajedno sa Udruženjem koncertnih promotera – Promo kreirali su inicijativu kojom su pozvali kulturne radnike, ustanove i organizacije da se pridruže apelu za hitnu pomoć tamošnjoj nezavisnoj kulturi, naročito ugroženoj proteklih dana zbog aktuelne situacije.

“Osim što je kao i ostatak opšte populacije zdravstveno ugrožena korona virusom, (i) hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni direktno je ugrožena egzistencija”, ističu u apelu koji je dosad potpisalo više od 1300 kulturnih poslenika iz raznih sektora, a pridružio im se i INmusic festival.

Potpisnici apeluju na vladu i jedinice lokalne samouprave, da hitno poduzmu mere koje bi pomogle tom i inače ugroženom sektoru s hiljadama ljudi, u kom su posebno pogođene izvođačke umetnosti jer im je u interesu cele zajednice s preventivnim merama onemogućen rad i privređivanje.

“Samostalni umetnici, ali i brojni dragoceni radnici bez kojih kulturni sektor ne bi mogao da funkcioniše, ostali su time preko noći bez ikakvih izvora prihoda”, ističu potpisnici Inicijative, javlja HINA, a prenosi hrvatski ogranak medijske kuće N1.

Oni podržavaju sve inicijative za digitalnu distribuciju kulturnih sadržaja, ali smatraju da u izvođačkim umetnostima ni jedan drugi distribucioni kanal ne može da nadoknadi izvođenje uživo.