IKONA BRODVEJA I HOLIVUDA UMRLA OD POSLEDICA KORONE

Terens Mekneli, četvorostruki dobitnik nagrade „Toni“, autor drama „Poljubac žene pauka“ i „Frenki i Džoni“, preminuo je u 82. godini od komplikacija izazvanih koronavirusom.

Uistinu, Mekneli je, kako piše „Gardijan“, imao rak pluća i živeo sa hroničnom opstrukcijom pluća, ali je uzrok smrti – zaraza virusom korona.

Meknelijeva karijera počela je 1961. godine kada ga je Džon Stajbek pozvao da zajedno rade na nizu projekata, uključujući mjuzikl „Istočno od raja“.

Tokom šezdesetih godina, Mekneli je napisao više komada, među kojima su „Noon“ u režiji Elejn Mej i „And Things That Go Bump in the Night” koji je kritikovan zbog svog sadržaja o homoseksualnosti, prenosi Nova.

Jedan od najvećih uspeha Mekneli je postigao 1987. godine komadom “Frenki i Džoni” (originalni naslov: Frankie and Johnny at the Claire de Lune), u kome su igrali Keti Bejts i F. Marej Abraham. Kasnije je Mekneli po tom komadu napisao scenario za čuveni film sa Al Paćinom i Mišel Fajfer u glavnim ulogama i bio nominovan za nagradu “Toni”.

Mjuzikl “Poljubac žene pauka” doneo je Mekneliju 1992. prvu “Toni” nagradu, da bi 2019. dobio isto priznanje za životno delo.

– Da mislim kako je odvratan bio moj prvi komad… Jedna kritika počinje rečenicom: “Američki teatar bi bio mnogo bolje mesto ovog jutra da su roditelji Terensa Meknelija ugušili u kolevci”. Kakvo putovanje, zar ne?”, izjavio je Mekneli u jednom intervjuu prošle godine kada je osvojio nagradu za životno delo.