INTERVJU SA KIMBERLI TAUNSEND: ZA SVE JE KRIV JEDAN OGI…

RAZGOVARAO: Zoran VULOVIĆ 
FOTO: Ambe J. WILLIAMS

Najpre je obradila Bajagin hit “Od kada tebe volim” i oduševila publiku svojim čistim glasom i posebnom emocijom. Onda je nekoliko nedelja kasnije na svom YouTube kanalu izbacila još jednu obradu. Ovaj put odlučila se za potpuno drugi senzibilitet i obradila pesmu “Srce” legendarnog Milana Mladenovića i EKV-a. Tada je osvojila srca kompletne publike u Srbiji. 

Njeno ime je Kimberli Taunsend. Kantautorka je. Verovatno ne postoji ozbiljniji portal u Srbiji koji nije podelio njen snimak sa obradama naših pesama. Ali samo za sajt Kultura 381 je dala intervju i na samom početku – odala tajnu kako je otkrila našu muziku.

– Moj muž Ogi je Srbin, tako da često slušamo srpsku muziku dok kuvamo, pijemo kafu ili se družimo s ljudima.
Za obradu si izabrala dva totalno različita umetnika: Bajagu (main-stream) i EKV, odnosno Milana Mladenovića, čoveka čije ime je bilo sinonim za alternativu u rok muzici na ovim prostorima. Kakvu vezu si pronašla između njih dvojice?

– Odlično pitanje. Mi slušamo različite muzičke žanrove. Ja volim pesme koje u meni bude osećanja, pesme sa kojima se povezujem na emocionalnom nivou. Tako je i sa EKV i Bajaginim pesmama. One nekako govore mom srcu. Mislim da je to ta veza između ova dva autora. Pre neki dan, novi fan mi je preporučio da poslušam pesmu Umorna od EKV, samo što nisam zaplakala. Nikad je ranije nisam čula. Dok sam je slušala, nešto me je prosto obuzelo. Za mene više znače reči, nego na primer tempo pesme ili aranžman, instrumentalna linija.

Naša tradicionalno teška slova na kojima mnogi lome jezik (č, ć, š, ž, đ, dž, lj, nj…) tebi prilično dobro “idu” tokom pevanja. Opet zasluga tvog supruga? 

– Hvala puno na ovom komplimentu! Naravno pre svega Ogi, potom njegova familija i prijatelji – svi su mi pomogli na različite načine tokom godina. Nije bilo laku u početku: i dalje često pravim greške. Na primer č i ć – meni ovi glasovi ponekad zvuče isto. Lj i nj su mi u početku bila najteža slova za izgovor. Cilj mi je da jednog dana naučim srpski jezik potpuno, trudim se, dug je put preda mnom.

Kimberly Townsend, FOTO: Ambe J. Williams

Objavila si svoj prvi album 2019, a prošle godine, dok smo svi bili u nekoj od verzija vanrednog stanja koje je zamrzlo umetničke aktivnosti – ti si imala odličan projekat. Kakvi su planovi za ovu godinu? 

– Da, tako je: Ova situacija sa virusom je bez presedana. Nadam se da ste vi, vaša porodica i prijatelji zdravi i dobro. Ovo vreme je zaista kreativno izazovno za umetnike koji bi obično održavali koncerte. Nakon objavljivanja svog prvog albuma 2019. godine, imala sam turneju. Nakon nekoliko meseci na turneji, uželela sam se da radim i kreiram od kuće. Bila je čista slučajnost da sam planirala projekat obrada (u okviru kog sam “izbacila” Bajagu i EKV) za 2020. godinu. Svake nedelje sam obrađivala i snimala novu pesmu. Nisam ni mislila da ćemo se boriti sa pandemijom i biti u karantinu. Sada, kada je taj projekat 52 nedelje 52 obrade završen, plan mi je da se opet posvetim svojoj originalnoj muzici. Više detalja uskoro, ali planiram da nove pesme izađu ovoga leta. Detalje i delove pesme deliću tokom sledećih nekoliko meseci na svom Instagramu (@kimblyy)!

Planiraš li da obradiš neku novu pesmu na našem jeziku, ili da radiš sa nekim srpskim rok-muzičarima? 

– Za sada znam koje ću sledeće tri srpske pesme da obradim. I svaki put kada mi neko od fanova preporuči novu pesmu ja je dodam na spisak. Što se tiče saradnje sa nekim od srpskih muzičara – to bi zaista bilo kul, ali za sada nemam nekih konkretnih planova.

Stekla si mnogo prijatelja i obožavatelja u Srbiji. Postoje li planovi da dođeš do Srbije? 

– Potpuno sam u šoku zbog reakcije publike na ove obrade – srce mi je puno. Mnogo puta sam bila u Srbiji i moram priznati da jedva čekam kraj pandemije, pa da ponovo posetimo familiju, prijatelje i da putujemo bez problema. Srbija je naš drugi dom, tamo živi polovina naše porodice. Takođe, putovala sam po Evropi, posetila sam i Mađarsku i Crnu Goru. Jedan od ciljeva nam je da posetimo što više zemalja sveta, tako da jedva čekamo da nastavimo da putujemo i istražujemo.

Poruka za sve one koji su oduševljeni tvojim glasom? 

– Hvala vam, Hvala vam, Hvala vam. Hvala vam što ste pročitali članke, što ste kliknuli na video zapise, što ste slušali. Hvala vam što ste otvoreni da preslušate nove interpretacije pesama tako bliskim vašem srcu. Hvala vam na podršci i što pesme delite sa vašim prijateljima. Hvala vam na porukama i komentarima na Jutjubu i Instagramu. Želim da odgovorim svakom od vas, ali od pre nekoliko dana zaista ne mogu da stignem. Vidim svaku vašu poruku i osećam vašu ljubav. Hvala vam svima od srca. Vaša podrška me ispunjava radošću.

Ako vam se sviđa kako Kimberli peva, zapratite je na sledećim mrežama:

Instagram: @kimblyy

YouTube: seekimberlysing